Sava Janjić promoviše tekst kosovskog portala koji piše protiv KOSOVSKOG ZAVETA!

Podelite:

Tekst kosovskog portala Kossev.info autorke Milice-Andrić Rakić šerovao je na svoj Tviter profil iguman manastira Dečani Sava Janjić.

Pa da vidimo šta je to u ovom tekstu zavredilo pažnju pravoslavnog monaha Save Janjića igumana drevnog srpskog manastira na Kosovu i Metohiji.

Mogao bi iguman Sava Janjić da navede barem jedan primer identiteta koji počiva na budućnosti, kako to sugeriše autorka teksta, kao ono što je poželjno. Istina je da srpski identitet počiva na prošlosti i počiva na kosovosko-zavetnom etosu. To je nesporna činjenica. Međutim, nikada niko i nigde na svetu nije uspeo da bazira svoj identitet na budućnosti, jer budućnost se još nije dogodila pa prema tome nema ni elemenata na osnovu kojih bi se mogao postaviti takav identitet.

Ako ćemo pošteno, Sava Janjić ukoliko podržava ovakav stav automatski odriče i svoj hrišćanski identitet jer i taj identitet počiva na prošlosti. Onda se postavlja logično pitanje: da li je iguman Sava Janjić uopšte hrišćanin?

Autorka potpuno relativizuje srpski identitet zasnovan na kosovskom zavetu. On je po njoj prepreka da se o Kosovu “civilizovano” razgovara. S kim? Sa Tačijem i Haradinajom? Sa narko-dilerima i trgovcima ljudskim(srpskim) organima? Srpski etos zasnovan na kosovskom zavetu za autorku, s kojom se slaže Sava Janjić, služi samo za etiketiranje neistomišljenika. On je tako nazadan i nikako ne može da se uklopi u soroševski narativ vrlog novog sveta.

Naravno, mi smo toga svesni i ne želimo da budemo deo tog i takvog vrlog novog sveta, zato imamo takav etos i takav mit i narativ jer Vidovdanom vidimo što drugi ne vide. Otac Sava ovo sve ipak vidi, nemoguće je da ne vidi, s obzirom da živi na Kosovu u Dečanima, ali ne želi da vidi, jer je lakše nevideti.

Šta bi rekao iguman Sava kada bi neko pokušao da mu relativizuje izdaju Jude Iskariotskog? Pa kaže, recimo: Hajde da prestanemo da etiketiramo Judu Iskariotskog kao izdajnika. Zašto Hristos nije s njim pokušao civilizovano da razgovara? Da pokuša da se dogovori sa Judom i Farisejima. Zar ne bi danas cvetalo hiljadu ruža između Jevreja i hrišćana, a svet bi bio lepše mesto za život, zar ne?

Biti “izložen srpskom etosu” autorka predstavlja kao biti izložen bojnim otrovima. Da li je i ovo stav igumana Save Janjića? Ako nije zašto promoviše ovaj tekst?

Sad polako dolazimo na motiv koji je pobudio Savu za ovaj retvit. Politička pozadina kosovskog narativa. Autorka je toliko progresivna da za nju definitivno Kosovo nije ništa drugo do “jedan toponim” ona je oslobođena srpskog narativa, kosovoskozavetnog balasta. Sva leprša u novom vrlom svetu, u kome nema mesta za neistomišljenike, jer svi treba isto da mislimo, onako kako nam narede iz nekog svetskog centra moći, recimo Vašingtona, valjda je zato istraživanje njene NVO objavljeno isključivo na engleskom.

Zamislite jednog Izraelca, koji želi da se odrekne Jerusalima zato što sa Palestincima deli samo istoriju nasilne međuetničke istorije i etničke mržnje? Ili koji relativizuje jevrejske mitove i identitet samo da bi mogao “civilizovano” da razgovara sa PLO(Palestinskim OVK). Nezamislivo!

Sad je već malo jasnije zašto je Sava Janjić retvitovao ovaj tekst. “Mnogi međunarodni predstavnici” čitaj zapad, šalju poruku da Srbi treba da naprave otklon od svog kosovskog identiteta. Biće da je to jedan od razloga otimačine Kosova, pored puta droge, i eksploatacije rudnih resursa od strane kompanije u vlasništvu Medlin Olbrajt, naravno i Bondstil ne treba zaboraviti.  Ali sad tekst polako prelazi u drugu fazu. Na stranu to što se i sama autorka slaže da je potrebno napraviti takav jedan monstruozan otklon od svog identiteta koji se bazira na prošlosti, a ne na budućnosti(što je krajnja besmislica) već što to isto i Vučić želi. A pošto to Vučić želi, ili mu je tako naređeno od istih tih “mnogobrojnih međunarodnih predstavnika” to sad postaje zanimljivo, jer Vučić je iskonsko zlo, kako za Savu Janjića tako i za autorku. A u daljem tekstu ćemo videti i zašto.

Poruka je više nego jasna. Vučić nije sposoban da ubedi Srbe da se odreknu kosovskog zaveta. Vučićevi glasači, iako im on stalno govori da se odreknu Kosova i kosovskog zaveta nisu sposobni da naprave emotivni otklon od Kosova, tj od samih sebe i svog identiteta. Glasači koji ne podržavaju Vučića su sposobni da ne budu Srbi utemeljeni na kosovskom mitu. Zapravo Vučić je kriv, jer ili folira da želi da prenese Srbima “racionalni narativ” o izgubljenom Kosovu, ili prosto jer nije sposoban to da uradi. Njegovi glasači su ili glupaci koji to ne vide, ili pak vide nešto drugo, tj da Vučić nije iskren u pokušaju kreiranja drugačijeg tj novog identiteta Srba. Dakle, Vučića treba menjati nekim ko će biti sposoban to da uradi.

I kao vrhunac problema koji za autorku i Savu Janjića predstavlja Vučić, autorka navodi da Vučić zapravo, ne zbog svoje nesposobnosti, nego upravo suprotno, kao vrlo perfidan igrač, banalizuje racionalizaciju mita i pretvara ga u drugi novi mit koji se opet dobro naslanja na već ukorenjeni hrišćanski etos kod Srba, te praktično utvrđuje kosovskozavetni mit kroz narativ o počinjenom grehu, pokajanju i povratku izgubljenog raja iliti u ovom slučaju identiteta tj – Kosova.

Ako zbog ovoga Vučić smeta igumanu Savi Janjiću, onda da uramimo Vučića i okačimo u crkvu i počnemo da mu služimo moleban svaki dan.

Profil igumana Save Janjića na Tviteru:

Tekst možete pogledati na linku OVDE

Ekipa sajta Vidovdan

Podelite:

1 komentar

  1. Uvek se nepiogrešivo zan ko je vera, a ko je neveraa, jko je normalan Srbin, a ko je izdajnik. Ako neko piše srpski jezik, kao Srbin, hrvatskim pismom, taj je sigurno izdajnik. Ćiriliac je srpski lakmus papir za otkriavnje neevernika i izdajnika među srbima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here