Сава Јањић: „Следе седмице активног испирања мозга народу да би се припремио за референдум о Kосову“

Поделите:

Сава Јањић каже да актуелни режим, као следбеник губитничке Ћосићеве идеологије, намерава да натера српски народ да сам себе и територијално и духовно ампутира преко референдума“

Игуман Високих Дечана, архимандрит Сава Јањић, изјавио је за лист Данас да су напади на њега договорени на седници Савета за националну безбедност, како би се припремио терен за референдум о Kосову и скренула пажња јавности са суштине онога што говоре људи који се јавно нападају.

Он је додао да се не осећа лично угрожен директним прозивкама државних званичника и појединих београдских медија, иако „данима кидишу на једног монаха са свом таблоидско-обавештајном машинеријом лажи и монтажа“.

„Овде се нормално живи – имамо свакодневна богослужења и госте у манастиру. Стављање толике политичке тежине на једног монаха – свештеника у режимски контролисаним медијима говори само да то што он говори неког јако боли и да је то заправо истина“, казао је Јањић.

Према његовим речима, „предаја највећег дела KиМ државни је пројекат највећим делом заснован на идеологији академика Добрице Ћосића, описаној у његовој књизи „Kосово“ из 2004, док актуелни режим, као следбеник губитничке Ћосићеве идеологије, намерава да натера српски народ да сам себе и територијално и духовно ампутира преко референдума“.

„Циљ преговора Београда и Тиране уз учешће Приштине, који се активније воде још од 2016, иако је идеја старија, јесте да се Kосово утопи у Албанију и да се предајом великој Албанији заобиђе тешко признање Kосова, Савет безбедности. Наравно, највећи део KиМ наслеђује већ место у УН, Унеско статус Албаније са којом Београд већ има билатералне односе. Преостали Срби на KиМ, манастири, наслеђе су, према неокомунистичким идеолозима и њиховим данашњим следбеницима, само „колатерална штета“. Остаје им само како да вештином пропаганде, таблоидима, блаћењем неистомишљеника и другим опробаним методама, убеде српски народ да се одрекне и свога становништва, светиња, историје, свега што је за њих митологија. Следе седмице активног испирања мозга народу“, упозорава игуман Високих Дечана.

Лист Данас је навео да би свети архијерејски синод Српске православне цркве 30. августа, могао да разматра нападе државних званичника на Цркву, односно на Епархију рашко-призренску, надлежног епископа Теодосија Шибалића и игумана Високих Дечана архимандрита Саву Јањића.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here