Sava Janjić: „Slede sedmice aktivnog ispiranja mozga narodu da bi se pripremio za referendum o Kosovu“

Podelite:

Sava Janjić kaže da aktuelni režim, kao sledbenik gubitničke Ćosićeve ideologije, namerava da natera srpski narod da sam sebe i teritorijalno i duhovno amputira preko referenduma“

Iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić, izjavio je za list Danas da su napadi na njega dogovoreni na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pripremio teren za referendum o Kosovu i skrenula pažnja javnosti sa suštine onoga što govore ljudi koji se javno napadaju.

On je dodao da se ne oseća lično ugrožen direktnim prozivkama državnih zvaničnika i pojedinih beogradskih medija, iako „danima kidišu na jednog monaha sa svom tabloidsko-obaveštajnom mašinerijom laži i montaža“.

„Ovde se normalno živi – imamo svakodnevna bogosluženja i goste u manastiru. Stavljanje tolike političke težine na jednog monaha – sveštenika u režimski kontrolisanim medijima govori samo da to što on govori nekog jako boli i da je to zapravo istina“, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, „predaja najvećeg dela KiM državni je projekat najvećim delom zasnovan na ideologiji akademika Dobrice Ćosića, opisanoj u njegovoj knjizi „Kosovo“ iz 2004, dok aktuelni režim, kao sledbenik gubitničke Ćosićeve ideologije, namerava da natera srpski narod da sam sebe i teritorijalno i duhovno amputira preko referenduma“.

„Cilj pregovora Beograda i Tirane uz učešće Prištine, koji se aktivnije vode još od 2016, iako je ideja starija, jeste da se Kosovo utopi u Albaniju i da se predajom velikoj Albaniji zaobiđe teško priznanje Kosova, Savet bezbednosti. Naravno, najveći deo KiM nasleđuje već mesto u UN, Unesko status Albanije sa kojom Beograd već ima bilateralne odnose. Preostali Srbi na KiM, manastiri, nasleđe su, prema neokomunističkim ideolozima i njihovim današnjim sledbenicima, samo „kolateralna šteta“. Ostaje im samo kako da veštinom propagande, tabloidima, blaćenjem neistomišljenika i drugim oprobanim metodama, ubede srpski narod da se odrekne i svoga stanovništva, svetinja, istorije, svega što je za njih mitologija. Slede sedmice aktivnog ispiranja mozga narodu“, upozorava iguman Visokih Dečana.

List Danas je naveo da bi sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 30. avgusta, mogao da razmatra napade državnih zvaničnika na Crkvu, odnosno na Eparhiju raško-prizrensku, nadležnog episkopa Teodosija Šibalića i igumana Visokih Dečana arhimandrita Savu Janjića.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here