СДА против извештаја о страдању сарајевских Срба

Поделите:

Странка Бакира Изетбеговића оспорава налазе комисије према којима је српска заједница у том граду уништена.

САРАЈЕВО – Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, који је усвојила Влада Републике Српске, Бошњаци су одмах одбацили у страху да ће „срушити” њихову (не)истину о страдању српског народа у граду на Миљацки. Тај извештај сачинило је шест светских експерата, чланова комисије којом је руководио Рафаел Израели, професор Јеврејског универзитета.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Kојић изјавио је да је реч о документу који „одсликава карактер свега онога што се дешавало сарајевским Србима” и у којем су јасно наглашене „конкретне чињенице” као непобитан доказ да током рата „није било никакве опсаде Сарајева”, како то тврде Бошњаци, већ да је реч о „блокади”. У извештају је, према Kојићевим речима, недвосмислено дефинисано и то да је српска заједница у Сарајеву уништена.

„Чињеницама су доказали да је реч о блокади. Бавили су се и логорима у Сарајеву, силовањима и другим злостављањима српског народа у њиховом граду, као и једном од најважнијих тачака – закључком да је српска заједница у Сарајеву уништена у тоталитету”, рекао је Kојић, истакавши да је број страдалих сарајевских Срба наведен у извештају идентичан броју који је пре неколико година утврдио центар којим он руководи.

У Странци демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића резултате овог истраживања „читају” као „нови покушај власти Републике Српске да грубим фалсификатима и неистинама прекроје истину о опсади Сарајева”. СДА-овци, од којих су многи учествовали у рату, одбацују и одговорност за масовно протеривање сарајевских Срба и отимање њихове имовине, јер сматрају да је то „дело Kараџићевих (Радован) банди”, које су, како наглашавају у саопштењу, „вршиле системски прогон Срба” с подручја Грбавице, Вогошће, Илиџе, Илијаша и Хаџића.

„Kомисија коју је унајмила Влада РС није ни научна ни независна, нити јој је циљ да се утврди истина, већ управо супротно – да се лажним извештајем покуша потврдити Младићева (Ратко) и Kараџићева злочиначка политика”, наводе из СДА.

На поруке из Изетбеговићевог СДА, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одговара да ускоро нико неће моћи да оспори чињеницу да у Сарајеву више не живи 150.000 предратних становника српске националности, нити ће моћи да негира, пре свега, „обим убистава и тортура”, а потом и материјалне штете.

„У Сарајеву је, што се тиче Срба, потпуно сатрта и уништена српска заједница. Протерано је 150.000 грађана српске националности, иза којих је остало више од 50.000 стамбених јединица. Свака од њих вреди, у просеку, минимално око 50.000 евра, што значи да је у Сарајеву остало богатство вредно близу 25 милијарди евра, које су Бошњаци добили за багателу, а много тога су и отели, као што је то случај са становима припадника ЈНА, који никад нису враћени власницима”, рекао је Додик.

Политика

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here