Сећате ли се Зајма за препород, односно Зајма за велику пљачку Србије

Поделите:

Те 1989. године српска привреда изгледала је катастрофално. Пара није било ни у предузећима ни у банкама, па је Слободан Милошевић расписао Зајам да од грађана прикупи капитал да „препороди“ привреду. Пошто није успео да насамари грађане, Милошевић их је мало касније најстрашније казнио отимањем девиза из сламарица кроз хиперинфлацију и пирамидалну штедњу

Готово све што је добро, направљено је у време власти Јосипа Броза Тита и Слободана Милошевића и СПС је поносан на све што је тада урађено. Ми, баштинећи све те вредности, само хоћемо да наставимо време прогреса… Наша партија никада није издала свој народ и никад није давала лажна обећања. Говорите грађанима само оно што је реално, да ћете водити рачуна о општим интересима грађана, о општем добру а не вашем личном.

Тако је 25. фебруара ове године говорио лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић на предизборном скупу коалиције СПС – Јединствена Србија у београдској општини Звездара.

Непуних пет месеци после овог непримереног хвалисања појавила се прилика да једна годишњица опасно демантује лидера српских социјалиста, али је историја (опет) заташкана, па се мало ко сетио да обележи догађај од 14. јула 1989. године.

А тог дана пре 29 година на велика звона у београдским медијима објављен је Kонкурс за одобравање средстава за привредни развој у СР Србији. На конкурсу су могли да учествују привредни субјекти, земзадруге, приватне фирме и појединци под условом да испуњавају прописане услове. Примера ради, за велике и средње инвестиционе програме тражено је да испуњавају неке од критеријума друштвено-економске и тржишно-финансијске оправданости. Рецимо, да имају интерну стопу рентабилитета од најмање осам одсто, позитивно оцењене развојне могућности, да уводе нови производ, да обезбеђују више од 50 одсто извоза на конвертибилно тржиште и да имају натпросечну добит према ангажованим средствима.

Kонкурс је отворен пошто је Скупштина Србије 20. маја донела одлуку о расписивању Зајма за привредни препород Србије.

Идеја са Зајмом била је сламка спаса за пропалу српску привреду у време кад је нови национални лидер Слободан Милошевић већ увелико „жарио и палио“ по умирућој Југославији. Не само да је недостајао капитал него и идеје за нови развојни и инвестициони циклус…

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here