СЕЋАТЕ СЕ ЧИСТАЧА АРСЕ KОЈИ ЈЕ С 42 ГОДИНЕ УПИСАО ФАKС? Ево где је сад, на корак је до ОСТВАРЕЊА СНОВА

Поделите:

Последњи пут смо се са Арсом видели почетком прошле године, када су га до мастер дипломе специјалистичких студија економије делила још четири испита

Могу да кажем да сам срећан човек, имам породицу, здрав сам, радим посао који волим… Међутим, да није било књига уз које сам пронашао унутрашњи мир, вероватно се сада не бих овако осећао.

Овако прича Арслан Бајрамовски (48), радник “Градске чистоће”, који је више од 20 година чистио престоничку калдрму, а потом у петој деценији живота завршио студије економије и уписао мастер. И чија је животна прича постала прави мали амерички сан на српски начин.

Последњи пут смо се са Арсом видели почетком прошле године, када су га до мастер дипломе специјалистичких студија економије делила још четири испита. Данас је до остварења циља преостало само да одбрани мастер рад.

– Фокусиран сам на завршавање мастер рада на тему “Управљање банкарским ризицима”, очекујем да то завршим ове јесени. Потребна ми је новија литература како бих могао да напишем рад и заиста бих био захвалан уколико би неко могао да ми помогне. Тешко је јер ова тема ми није блиска у пракси, мој посао подразумева нешто потпуно друго – искрено ће популарни Арса.

Љубав према читању спознао је сасвим случајно у 21. години и од тада користи сваки слободан тренутак да прочита неко ново дело.

– Немам баш времена за читање у последње време, али недавно сам прочитао “Монах Kалист” аутора Миливоја Јовановића. Препоручио бих је свима који желе да пронађу свој мир.

Упоредо са мастер студијама, Арслан је средином 2017. добио унапређење на послу, те је чишћење београдске калдрме заменио позицијом пословође микрореона у “Градској чистоћи”. Kако каже, боље радно место није га променило – “остао је у души исти”, а његов животни пут мотивисао је колеге да упишу школе.

– На послу нема љубоморе, нисам се променио према колегама са посла. Мој пример им само служи као подстрек да и они могу исто да учине. И ту сам увек да им помогнем и уделим савет – истиче Арса.

Ипак, признаје да се ни данас не либи да поред регуларног, ради и додатне послове.

– Провео сам 20 година чистећи улице, али и дворишта многих људи. Дешава се да ме ти људи и сада позову и врло радо се одазовем, додатна зарада увек добро дође – уз осмех каже најпознатији радник “Градске чистоће”.

Не крије Арса да су у моменту када је одлучио да у петој деценији живота упише факултет, тј. Високу школу за пословну економију и предузетништво, многи сумњичаво вртели главом.

– Породица ми је говорила да нисам нормалан.

Данас, након што је студије завршио у року и када је на корак до мастер дипломе, супруга и деца поносно говоре о њему. Иако нема много слободног времена, Арса, како каже, успева да помогне супрузи око кућних послова, да прочита покоју књигу, али и да ужива у духовној, црквеној музици која је његова оаза мира.

– Оно што се у мом животу догађа представља више од сна.

А своју несвакидашњу животну причу планира да пренесе на папир, те након што званично постане мастер економиста, писање романа биће његова преокупација. Можда ће једног дана Арсина књига изазвати исти онај осећај код неког читаоца као што је код њега пробудила прва књига коју је прочитао.

Да га деца надмаше

Премда његови близанци (22) нису још уписали факултете, он не губи наду да ће се то догодити и да ће га надмашити.

– Ћерка и син су завршили Kожарску школу и засад нису заинтересовани за студије упркос мојим напорима да им објасним лепоту учења и читања. Син тренутно ради преко омладинске у “Градској чистоћи” и када је увидео тежину посла, обећао ми је да ће уписати факултет – искрен је Арса.

Фотографија и – ружа

Пажња јавности за овог пасионираног љубитеља књига, вредног радника и марљивог студента ођекнула је пре две године, када је списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић објавила фотографију са Арсом на друштвеној мрежи Инстаграми похвалила његов труд да заврши студије економије.

Данас, позната списатељица Арсу сматра својим другом и зове га њеним херојем. На промоцији Мирјанине књиге у марту ове године, Арса јој је донео ружу, као мали знак захвалности за сву подршку коју му је пружила, што је посебно дирнуло Мојсиловићеву.

Порука Владете Јеротића

Арса је посебно поштовање гајио према академику Владети Јеротићу.

– Чистио сам око Храма Светог Саве кад се појавио. Зауставио сам га и рекао му да обожавам његов лик и дело, а он ми је казао: “Нема потребе да обожавам њега, обожава се Бог”. Нисам знао шта да му одговорим, али сам разумео поруку.

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here