Седам теорија о односу Трампа с Русима

Поделите:

Амерички часопис Forin Polisi представио је рад који је објавио амерички блог Лофер (Lawfare), у којем аутори покушавају да одговоре на питање да ли је председник САД Доналд Трамп заиста блиско повезан с Кремљом или су све вести о његовој повезаности с Русима лажне.

У раду који је објавио Лофер, који истражује теме везане уз националну сигурност, двојица аутора износе седам могућих теорија о повезаности Трампа с Русијом, међу којима су оне да је све ствар случајности, да се руски агент инфилтрирао у Трампову кампању, као и да је Трамп руски агент.

Листа теорија, коју су саставили, објашњава Трампову повезаност с Русијом, али и руску умешаност у последње председничке изборе у САД.

Према првој теорији, која је заправо само серија случајности и неповезаних догађаја, Трамп је дуго остављао утисак да је склон Русији и ентузијастично је причао о руском председнику Владимиру Путину и тако привукао групу истомишљеника и оних који су пословали с Русима.

„Неки од тих људи су прекорачили границу етике и закона, али то нема везе с Трампом. Ова теорија доноси низ елемената који уствари нису никако повезани. Трампови односи с Русијом су симбиотски. Русија и Трамп само имају заједничке интересе, на којима обе стране упорно инсистирају. Обе стране, такође, имају прећутни договор да се међусобно неће нападати него ће се заједно борити против истог непријатеља“, наводе аутори, а преноси Телеграм.хр.

Према другој теорији, која је заправо варијанта прве теорије, Трамп је привукао русофиле.

„Због Трампових бројних неугодних тенденција, које се односе и на његову усмереност према Владимиру Путину, с њим могу сарађивати само истомишљеници или они који су пословно повезани с Русима. Руска операција хаковања коинцидирала је с великим неповезаним подстицајима људи с руским пословним везама да се повежу с Трампом. Тај је подстицај могао да резултира тиме да појединци раде непримерене или чак илегалне ствари или делују у име руских интереса, али то није укључивало било какву руску инфилтрацију у Трампову кампању као такву, него покушај руског корумпирања Трампа лично“, наводе аутори.

Трећа теорија је да Руси уопште нису помагали Трампу, већ су заправо хтели да нашкоде његовој противкандидаткињи Хилари Клинтон.
Према тој теорији, руски циљ био је да ослабе њену популарност и освете јој се јер је као државна секретарка подржала протесте против Путина, а Русима је у прилог ишло Трампово понашање за време кампање, за време које је отворено показивао пријатељске осећаје према Кремљу.

Наредна теорија предлаже да су се руске обавештајне службе укључиле у Трампову кампању, али он тога није био свестан.

Како се наводи, Руси су инфилтрирали свог агента у Трампову кампању и утицали на његов однос према Русији, а Трамп је био жртва те операције. На тај начин су, објашња се, прикупљали вредне информације о њему и његовим контактима с Русима како би га након избора уцењивали.

Према петој теорији, Трамп је знао да су се руске обавештајне службе укључиле у његову кампању и због тога је у јавности често хвалио Путина и категорички тврдио како Руси нису умешани у хаковање.

Осим тога, та теорија предвиђа да он Русе никада није окарактерисао као лоше момке, а својим сарадницима није замерао блиске везе, па чак и финансијске природе, с Русима.

Шеста теорија је да Руси поседују материјал који компромитује Трампа па је његово величање и подршка Путину подстакнуто страхом да би Руси могли да објаве негативне информације о њему.

Према тој теорији, руски председник располаже личним или финансијским информацијама које би могле да угрозе Трампов углед.

Аутори наглашавају да ту теорију треба схватити озбиљно из два разлога -прво због тога што је информацију о томе да Путин уцењује Трампа објавио један „угледни обавештајац“, а поред тога, обавештајна заједница је ту тврдњу схватила врло озбиљно па је с њом упознала Трампа и Барака Обаму, док је још био председник.

Иако невероватна, наглашавају, последња теорија, која обухвата све познате чињенице, говори да је председник САД руски агент.
У овој верзији стварности, постоји само један разлог због ког је Трамп непрестано величао Путина, због чега се окружио с људима који заступају руске интересе, јавно хвалио руске операције и због чега је негирао руску умешаност у хаковање.

„Колико год овај сценарио био занимљив, ипак је тешко поверовати да би амерички председник служио интересима непријатељске нације“, закључују аутори.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here