Седмогодишњи циклуси човековог живота

Поделите:

Од 0 до 7 године

Јака веза са мајком. Хоризонтално познавање свијета. Стварање осјец́аја. Мирис мајке, мајчиног млијека, мајчин глас, топлина мајке, пољупци мајке то су први доживљаји. Период, по правилу, се завршава излажењем из заштитног кокона мајчинске љубави и откривањем мање-више хладнијег остатка свијета.
Од 7 до 14 године

Јака веза са оцем. Вертикално познавање свијета. Стварање личности. Отац постаје нови искључиви партнер, савезник у откривању свијета ван породичног кокона. Отац проширује заштитни породични кокон. Отац постаје оријентир. Мајка је била вољена, отац треба да буде обожаван.

Од 14 до 21 године

Бунт против друштва. Спознаја материје. Стварање интелекта. Ово је криза адолесценције. Постоји жеља да се промијени свијет и униште постојец́е структуре. Млади нападају на породични кокон, а потом и на друштво у целини. Тинејџера занима све што је “побуна” – гласна музика, романтични односи, жеља за независношц́у, бјегство, комуникација са маргинализованим групама младих, анархистичке вриједности, систематско порицање старих вриједности. Период се завршава изласком из породичног кокона.

Од 21 до 28 године

Улазак у друштво. Стабилизација након бунта. Пошто је доживио неуспјех са уништавањем свијета, интегрише се у њега, желец́и у почетку да буде бољи од претходне генерације. Тражење занимљивијег посла од родитељског. Проналажење занимљивијег мјеста живота од родитељског. Покушај да створи срец́нију везу од родитељске. Избор партнера и стварање огњишта. Стварање сопственог кокона. Период се обично завршава браком.

Од тог тренутка човјек је испунио своју мисију и завршио са првим заштитним коконом.

Kрај прве серије квартала 4 × 7 година

Након првог квартала, који се завршава стварањем сопственог кокона, човјек улази у другу серију седмогодишњег циклуса.

Од 28 до 35 године

Стварање огњишта. После вјенчања, стана, аутомобила појављују се дјеца. Вредности се акумулирају унутар кокона. Али ако прва четири циклуса нијесу успјешно прођена, огњиште се руши. Ако однос са мајком није исправно проживљен, она ц́е узнемиравати снаху. А ако и са оцем, он ц́е почети да се мијеша у послове младог пара. Ако бунт против друштва није проживљен, постоји ризик од сукоба на послу. 35 година – је старост у којој слабо сазрео кокон често експлодира. Затим се дешава развод, отпуштање, депресија, психосоматске болести. Тада први кокон треба одбацити и …

Од 35 до 42 године

Све почиње од нуле. Након кризе, човјек обогац́ен ранијим искуством и грешкама, конструише други кокон. Треба поново преиспитати однос према мајци, породици, оцу, зрелости. Ово је период када се код разведених мушкараца појављују љубавнице а код разведених жена љубавници. Они не покушавају више да сагледају шта очекују, од брака, вец́ од супротног пола.

Такође треба преиспитати односе са друштвом. Од сада се посао не бира са становишта његове сигурности, вец́ колико је занимљив или због слободног времена. Након уништења првог кокона, човјек увијек има жељу да што прије створи други. Нови брак, нови посао, нови однос. Ако је избављање од паразитских елемената прошло добро, човјек би требало да буде у стању да створи не сличан, већ бољи кокон. Ако није схватио прошле грешке, он ц́е се вратити у потпуно исти омотач и доц́и ц́е до истих пораза. То је оно што се зове “трчање по кругу”. Од тада ц́е сви циклуси бити само понављање истих грешака.

Од 42 до 49 године

Освајање друштва. Чим се обнови други, побољшани кокон, човјек може упознати пуноћу живота у браку, породици, раду, сопственом развоју. Ова побједа доводи до два нова типа понашања.

Ако су за човјека важни знаци материјалног просперитета: више новца, више удобности, више дјеце, више љубавника или љубавница, више власти, он стално повец́ава и обогац́ује свој нови побољшани кокон.

Ако човјек иде да освоји нове територије, духовне, започиње истинско стварање своје личности. Логично је да се овај период мора завршити кризом самосвјесности, егзистенцијалним питањем. Зашто сам ја овдје, зашто живим, шта да радим да би живот имао смисла осим материјалних богатстава?

Од 49 до 56 године

Духовна револуција. Ако је човјек успио да створи или конструише свој кокон и да се реализује у породици и раду, он наравно, има жељу да стекне мудрост. Од тада започиње последња авантура, духовна револуција.

Трагање духовности, ако се води искрено, и не упада у лакоћу груписања или готових идеја, никада нец́е бити завршено. Остаће до краја живота.

Kрај друге серије квартала 4 × 7 година

Н.Б. (Нота бене – Упамти добро!) 1: Даљи развој наставља се по спирали. Сваких седам година човјек се подиже за један навијутак горе и поново пролази кроз исте проблеме: односи са мајком и оцем, став према побуни према друштву и породици.

Н. Б. 2: Понекад неки људи намјерно доживе крах у породичним односима или на послу, како би били присиљени да започну све циклусе на ново. На тај начин покушавају да избјегну или помјере тренутак када ц́е морати да пређу на духовну фазу, јер се плаше да се суоче лицем у лице са собом.

Из књиге Бернарда Вербера “The Empire of Angels”

Превод текста: https://econet.ru/articles/108674-semiletnie-tsikly-zhizni-cheloveka

Превела: Беба Муратовић

bebamur.com​​​​​

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here