ШЕФ ИЗРАЕЛСKИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: У афери “Скрипал” ништа не функционише

Поделите:

Немачкој и Британији у напада против Русије због наводне умешаности Москве у тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипала и његове ћерке Јулије то што нема доказа о умешаности Русији, али и гомиле недоследност у британској верзији

У оваквим случајевима је врло ретко да неко употребљава средство помоћу ког можете да откријете починиоце. Материја која је употребљена, бар како Британци тврде, потпуно је неприкладна у том смислу”, каже Kедми и додаје да је Израел осудио само тровање, али је одбио да именује Русију као кривца.

Kедми каже да циљ и начин покушаја ликвидације Скрипала, за што се оптужује Русија, изгледају потпуно нелогично.

– Сам по себи, Сергеј Скрипаљ није био од такве вредност да би против њега морале да се предузимају тако јаке мере. Има много ‘вреднијих’ пребега, а ‘вредност’ се мери према информацијама које пребег има. Скрипал је још 2004. рекао руским истражиоцима све што је знао и шта је већ дао британској страни – каже Kедми.

Он процењује да је Скрипал за Русију неважан.

– Чудно изгледа и прихваћена лондонска верзија тровања Скрипала нервним агенсом ‘новичок’. Врло ретко се употребљавају средства помоћу којих одмах можете да нађете починиоца – каже бивши шеф израелских обавештајаца и додаје да Новичок није најделотворнији јер оставља трагове.

На пример, када је 1959. совјетска обавештајна служба. открива он, убила вођу украјинских националиста Стјепана Бандеру у Немачкој, западнонемачка страна није знала како је ликвидиран.

– И никада не би ни сазнала да им све није испричао Богдан Сташински”, рекао је Kедми. Иначе, Богдан Сташински је бивши официр KГБ и шпијун који је убио украјинске националисте Љева Ребета и Стјепана Бандеру касних ’50-их година прошлог века, а пребегао је у Западни Берлин 1961. године – јасан је шеф израелских обавештајаца.

Бивши шеф Натива каже да би Москва, да је заиста хтела да елиминиште Скрипаља, користила би боље методе од оних које су се користиле ’50-их у Совјетском Савезу.

– Не могу ни да помислим да је опао ниво рада руских обавештајних служби пала. Напротив”, процењује он и додаје да не само да нема доказа да је Скрипал отрован “новичоком”, него нема ни доказа да је гас произведен у Русији. Русија није ексклузивни власник формуле тог гаса јер је Вил Мирзајанов, творац “новичока”, пребегао у САД са све формулом и дао је Американцима. Осим тога, овај нервни агенс је ’90-их година прошлог века чак био на располагању разним криминалним организацијама и олигарсима – каже он.

Све ове околности доводе у сумњу истинитост британске верзије о укључености руских тајних служби, сажима Јаком Kедми.

– Британци су више пута морали признати да су о оваквим стварима отворено лагали у политичке сврхе”, истиче израелски обавештајац. Он каже да не стоји ни тврдња да је Скрипалева ћерка Јулија донела гас из Москве јер је тровање могло лако да се изведе из специјализоване лабораторије “Портон даун” у непосредној близини Солсберија, где су њих двоје отровани – истиче Kедми.

Чудан комшилук места инцидента и хемијске лабораторије ‘Портон даун’ у непосредној близини Солсберија, где су отровани Скрипал и његова ћерка Јулија, наводи, додаје, на закључак да млада Рускиња уопште није донела нервни агенс у пртљагу из Москве, него да је отров већ био спреман у Британији.

 

Лигично. ком

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here