ŠEF IZRAELSKIH OBAVEŠTAJACA: U aferi “Skripal” ništa ne funkcioniše

Podelite:

Nemačkoj i Britaniji u napada protiv Rusije zbog navodne umešanosti Moskve u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije to što nema dokaza o umešanosti Rusiji, ali i gomile nedoslednost u britanskoj verziji

U ovakvim slučajevima je vrlo retko da neko upotrebljava sredstvo pomoću kog možete da otkrijete počinioce. Materija koja je upotrebljena, bar kako Britanci tvrde, potpuno je neprikladna u tom smislu”, kaže Kedmi i dodaje da je Izrael osudio samo trovanje, ali je odbio da imenuje Rusiju kao krivca.

Kedmi kaže da cilj i način pokušaja likvidacije Skripala, za što se optužuje Rusija, izgledaju potpuno nelogično.

– Sam po sebi, Sergej Skripalj nije bio od takve vrednost da bi protiv njega morale da se preduzimaju tako jake mere. Ima mnogo ‘vrednijih’ prebega, a ‘vrednost’ se meri prema informacijama koje prebeg ima. Skripal je još 2004. rekao ruskim istražiocima sve što je znao i šta je već dao britanskoj strani – kaže Kedmi.

On procenjuje da je Skripal za Rusiju nevažan.

– Čudno izgleda i prihvaćena londonska verzija trovanja Skripala nervnim agensom ‘novičok’. Vrlo retko se upotrebljavaju sredstva pomoću kojih odmah možete da nađete počinioca – kaže bivši šef izraelskih obaveštajaca i dodaje da Novičok nije najdelotvorniji jer ostavlja tragove.

Na primer, kada je 1959. sovjetska obaveštajna služba. otkriva on, ubila vođu ukrajinskih nacionalista Stjepana Banderu u Nemačkoj, zapadnonemačka strana nije znala kako je likvidiran.

– I nikada ne bi ni saznala da im sve nije ispričao Bogdan Stašinski”, rekao je Kedmi. Inače, Bogdan Stašinski je bivši oficir KGB i špijun koji je ubio ukrajinske nacionaliste Ljeva Rebeta i Stjepana Banderu kasnih ’50-ih godina prošlog veka, a prebegao je u Zapadni Berlin 1961. godine – jasan je šef izraelskih obaveštajaca.

Bivši šef Nativa kaže da bi Moskva, da je zaista htela da eliminište Skripalja, koristila bi bolje metode od onih koje su se koristile ’50-ih u Sovjetskom Savezu.

– Ne mogu ni da pomislim da je opao nivo rada ruskih obaveštajnih službi pala. Naprotiv”, procenjuje on i dodaje da ne samo da nema dokaza da je Skripal otrovan “novičokom”, nego nema ni dokaza da je gas proizveden u Rusiji. Rusija nije ekskluzivni vlasnik formule tog gasa jer je Vil Mirzajanov, tvorac “novičoka”, prebegao u SAD sa sve formulom i dao je Amerikancima. Osim toga, ovaj nervni agens je ’90-ih godina prošlog veka čak bio na raspolaganju raznim kriminalnim organizacijama i oligarsima – kaže on.

Sve ove okolnosti dovode u sumnju istinitost britanske verzije o uključenosti ruskih tajnih službi, sažima Jakom Kedmi.

– Britanci su više puta morali priznati da su o ovakvim stvarima otvoreno lagali u političke svrhe”, ističe izraelski obaveštajac. On kaže da ne stoji ni tvrdnja da je Skripaleva ćerka Julija donela gas iz Moskve jer je trovanje moglo lako da se izvede iz specijalizovane laboratorije “Porton daun” u neposrednoj blizini Solsberija, gde su njih dvoje otrovani – ističe Kedmi.

Čudan komšiluk mesta incidenta i hemijske laboratorije ‘Porton daun’ u neposrednoj blizini Solsberija, gde su otrovani Skripal i njegova ćerka Julija, navodi, dodaje, na zaključak da mlada Ruskinja uopšte nije donela nervni agens u prtljagu iz Moskve, nego da je otrov već bio spreman u Britaniji.

 

Ligično. kom

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here