Шефик знао да Србима секу главе: Сазнања о контактима Џаферовића са Сулејманијем за време рата у БиХ оголела његову улогу

Поделите:

Ирански генерал доводио муџахедине у Зеницу

ИРАНСКИ генерал Касем Сулејмани боравио је у БиХ у више наврата од 1993. до 1995. године, и то најчешће у ширем подручју Зенице, где је деловао озлоглашени одред Ел муџахедин, који се налазио у зони одговорности Шефика Џаферовића, актуелног бошњачког члана Председништва БиХ.

То тврде саговорници “Новости”, и додају да је Џаферовић, као ратни шеф или начелник Центра служби безбедности Зенице, био упознат са деловањем иранског генерала кога су недавно у Ираку из дрона убили Американци и с масовним ратним злочинима исламских екстремиста над Србима.

У зони одговорности Џаферовића, за време рата муџахедини су починили монструозне злочине над Србима. Одсечено је на стотине глава српских заробљеника, и то су најмасовнија ритуална убиства на свету – каже, за “Новости”, Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалног ислама.

Он додаје да је Џаферовић као шеф безбедносних служби знао за све злочине и да је имао доступне транскрипте разговора муџахедина, али да није реаговао како би спречио злочине над Србима у Возући.

– Сулејмани је током читавог рата на подручју средње Босне долазио и обучавао муџахедине, али и одлазио у Сарајево и обучавао припаднике тајне службе Алије Изетбеговића АИД – истиче Галијашевић.

Наш саговорник тврди да је Сулејмани био укључен и у опремање муџахедина на подручју одговорности Џаферовића, где им је допремао оружје преко Хрватске, а део тог арсенала остајао је код Хрвата.

– Џаферовић је после рата одмах пребачен у АИД за генералног секретара и имао је увид у сва ратна документа из своје зоне деловања и осталих, и могао је са њима да ради шта хоће. Иако се на суђењима генералима тзв. Армије БиХ спомињало његово име, никада није био оптужен за ратни злочин, што је велики пропуст правосуђа у Хагу, али би се дало дискутовати о томе да ли је и намеран – истиче Галијашевић.

Да је Сулејмани имао БиХ у фокусу, говоре и документи Конгреса САД, који у својој резолуцији од 9. јануара ове године наводи да је ирански генерал намераво да изведе нападе на амбасаде САД у Багдаду, у Ираку, као и да је планирао нападе у Немачкој, БиХ, Бугарској, Кенији, Бахреину, Турској…

Касем Сулејмани

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламенту БиХ, каже да је Република Српска свесна тога ко представља Бошњаке у Председништву БиХ и да је занимљиво како је свет био лицемеран, жмурећи на злочине над Србима за време рата и на указивање на радикални ислам, а да се сада, када је ово постао глобални проблем, враћа прича и на БиХ.

Костадин Васић, члан Одбора за безбедност Народне скупштине РС, каже, за “Новости”, да је иста матрица код свих ратних кадрова СДА.

– Све линије СДА су биле повезане са Ираном и екстремним исламистима.

Подсетимо, “Новости” су од дипломатских извора у Сарајеву добиле информацију да се Џаферовић сусрео са Сулејманијем 1994. Један од најмоћнијих људи Блиског истока већ 1992. године је имао у Армији БиХ 20 својих специјалца, а касније је додатно ангажовао још припадника Иранске националне граде, који су били стационирани у Какњу, Високом, Зеници, Фојници и на Игману.

НАПАО “НОВОСТИ”

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ напао је и “Новости”, јер смо у броју од понедељка писали о томе да је током у рата у БиХ са Сулејманијем координорао акције против Срба. Ни овога пута није изостала изанђала мантра о “великој Србији” и геноциду:

– Реч је о небулозном покушају да се доведем у везу са недавно убијеним иранским генералом Сулејманијем. При томе се рециклира стара, давно раскринкана лаж великосрпских пропагандиста о наводно почињеним ратним злочинима. Очигледно је да представљам брану још живој великосрпској идеологији, јер стално говорим истину о агресији, злочинима и геноциду, која им се не допада и коју својом пропагандом настоје изменити.

ХВАЛИ СЕ ЧИСТИМ ОБРАЗОМ

ЏАФЕРОВИЋ је у више наврата одбацивао све оптужбе и пријаве против њега да је учествовао у прикривању злочина на подручју Зенице и Возуће. Против њега је пријаве Тужилаштву БиХ поднео и Мирсад Кебо, потпредседник ФБиХ, али је Џаферовић све то демантовао и поручио да је поносан на своју улогу у рату и да му је образ чист што се тиче учешћа у њему.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here