Селаковић: Влада Србије и СПЦ ће формирати Специјални тим за заштиту српске и хришћанске духовне баштине

Поделите:

Влада Србије ће, уз подршку Српске православне цркве, формирати Специјални тим за заштиту српске и хришћанске духовне баштине на просторима на којима живи српски народ, потврдио је за РТС генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Kако је рекао, задатак тима биће рад на заштити културне, историјске и духовне баштине, свега онога што народ зове светињама, „тамо где су угрожене физички, правно, по питању идентитета, оригиналности, настанка и порекла“.

Тим ће бити формиран уз благослов партијарха и Синода, рекао је Селаковић и додао да ће, поред представника цркве, у њему бити и људи из струке, историчари, историчари уметности и сви они који могу да допринесу својим радом.

Навео је да ће бити и прилике за ангажовање одређених личности и стручњака по позиву, „јер није свака светиња иста“.

Селаковић је напоменуо да је то поље веома широко и да држава у претходним временима нија поклањала никакву или је поклањала недовољну пажњу овим питањима.

На питање о изградњи пута код манастира Високи Дечани, Селаковић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић конкретно рекао да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом обновљених разговора у Бриселу.

„Наше је да алармирамо јавност и говоримо о томе у међународним, не само домаћим оквирима“, објаснио је Селаковић.

 

Danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here