Сена Тодоровић: МИЛЕНА ИВАНОВИЋ

Поделите:

Чини ми се да, како се приближава годишњица убиства Оливера Ивановића, расте и притисак на његову супругу Милену. Она се висе пута огласила у државним таблоидима замерајући нама који тражимо да истрага утврди ко је убио њеног супруга, што смо “ћутали” док је он преко три године био у затвору. Притом није ниста рекла о понашању власти, коју је њен супруг отворено и гласно оптуживао да не чини ништа да спречи криминалне групе које харају севером Kосова.

Нећу да верујем да то Милена ради својом вољом. Не знам да је неко од противника актуелне власти звао госпођу Ивановић да се придружи протестима. И није, на крају, битно ста госпођа Ивановић мисли о томе. Оливер Ивановиц је политицки убијен и као човек који се борио за Србију, демократију, правду, постао је синоним борбе за те вредности.

Уважавајући њену трагедију,њен бол, страх… ипак, морам да подсетим:

Јавност Србије тражила је да се утврде и саопште разлози Оливеровог заточеништва! А све то време је ЋУТАЛА ДРЖАВА, пецизније власт, која је била дужна да реагује! Власт Србије је подигла велику галаму због привођења Марка Ђурића, које је такође било сурова демонстрација силе, истина, испровоцирано на сасвим други начин. Не сећам се да је држава поставила оштре захтеве и ултиматуме за Оливерово ослобађање, као у наведеном и неким другим случајевима.

Kада је Оливер коначно био на слободи, када је почела предизборна кампања, која му је, верујем, дошла главе, почеле су срамотне активности Вучићевих медија против њега. Нико из власти није се огласио захтевом да се та харанга на политичког противника обустави! Напротив! И представници владе, попут већ помињаног Марка Ђурића и припадници Српске листе, наставили су срамотну кампању!

“Наш ривал на изборима за градоначелника није била само Српска листа, него цела Влада Србије” рекао је Оливер Ивановиц једном приликом. А после низа паљења аутомобила и напада на кандидате који нису припадали Српској листи, у разговору са Љубицом Гојгић у емисији Прави угао, подсетио да у Северној Митровици нема Албанаца. Његов братанац адвокат Александар Ивановић изјавио је да му је Оливер лично рекао да је о својој (не)безбедности обавестио све државне органе у Београду, укључујући и председника Србије Александра Вучића ЛИЧНО, са напоменом да: “ако се нешто деси, не буде да нису знали.”

И уместо реаговања на убиство наступило је ћутање. Без саосећања, осуда… Власти северне Митровице нису чак уприличиле комеморацију и учешће у припреми сахране, саучешћа… Њихов МУK је тих дана ођекивао Србијом! Срамотно лице власти показало се и при одлучивању да једна улица у Митровици добије Оливерово име.

Разумем Миленину незавидну ситуацију. Ипак, већ на прву информацију да је добила радно место у кабинету СНС премијерке Србије, пробудила ми се сумња да је реч о великим манипулацијама њеном несрећом. Схватам да јој је потребан посао, да јој је потребна плата, али…

Да ли је Милена икад питала своје послодавце зашто нису заштитили њеног супруга док је био жив? Kао што сада пита лидере опозиције “зашто је изостала њихова подршка”.

Није примерено ни да она нама, грађанима, који тражимо истину, замера због тога. Ми на то имамо право не само због ње, њеног сина, него и због свих будућих оливера међу нама, који нису истомишљеници актуелне власти.

Поштујем, такође, Миленину одлуку да се определи за власт, која јој је обезбедила егзистенцију. То је њено право. Али је тужно, баш због ОЛИВЕРА, да се она сада, у јеку протеста незадовољних грађана против власти, јавно придружује онима који су били званично одговорни и обавезни да њеног супруга заштите, када је он јавно указивао на опасности које му прете.Уверена сам да је кампања против Ивановића закуцала бар један ексер у његов ковчег. И за то нико није одговарао. Придружила се власти Србије која је пожурила да осумњиченог за учешће у убиству, амнестира пре суђења и штити од истраге.

Шта би на све ово рекао Оливер?

Због свега сумњам да је и Милена, као што је био и Оливер, у великој невољи. Хоћу да верујем да то није њена добровољна одлука, него да је жртва изнуде, ултиматума, уцене…!

“Сад су гласни, кад Оливера више нема…Знају да Оливера народ поштује и да би њему у част многи изашли на улице. Народ не сме да дозволи да буде изманипулисан” – поручује Ивановићева. Чиме се
јасно укључила у кампању против грађанских протеста! И именовала оне који су по избору Вучићеве власти означени као вође протеста. И Вучићеви противници!

“Где су сви они били кад су му били најпотребнији? Зашто нису издвојили сат времена да га посете док је био у затвору? Зашто му нису дали подршку када се, пошто је изашао на слободу, кандидовао за градоначелника Kосовске Митровице?! Радила сам тада с њим кампању и писала онима који сада протестују да га подрже писмом подршке. Изигнорисали су га они који су сад најгрлатији у томе да се наводно за њега боре. Оливер је тад био јако разочаран. Па кад су ћутали тада, нека ћуте и сада” –
каже Ивановићева удовица за Kурир. Нико од наведених медија се није сетио да пита за мишљење остали, већи део породице Оливера Ивановица. А осим осмогодишњег Богдана, Оливер има још три одрасла сина, сестру, брата, братанце… бројну фамилију.

Где су били Миленини садашњи послодавци, који су,убеђена сам, учествовали у кампањи против Оливера? Kада је власт Србије упутила протест што Оливер лежи у затвору невин?

Тужно је све ово што се догађа са породицом Оливера Ивановића; што је његова удовица приморана да се политички опредељује. Сурово је од свакога ко то од ње тражи. Или јој поставља услове да би јој омогућио опстанак!

То је разлог више да ми протестујемо, да тражимо истину и промене. Јер, ако се ништа не промени, сутра, прекосутра… сви ми можемо постати ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ!

Зато морамо опет на улице. Јер, институције не постоје! Јер у Србији влада диктатура!

Не осуђујте Милену Ивановић! Њој није лако.

Мада, морам да признам, када бих се нашла у њеној ситуацији, одабрала бих сасвим другачији пут!

https://senatodorovic.blogspot.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here