Сергеј Лавров: НАТО никада не мења планове и користи неуверљиве изговоре да би распоредио своју инфраструктуру

Поделите:

Москва — НАТО планови се нису никада променили и увек су били усмерени на стицање слободног геополитичког простора, укључујући у источној Европи.

То сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и оптужује НАТО да користи „неуверљиве изговоре“ да би распоредио своју инфраструктуру.

„Ми смо у више наврата схватили да су све те припреме, које се сада спроводе, када се инфрастуктура НАТО приближава нашим заједничким границама, када се тамо шаљу нове јединице, под паролом сталне ротације, то значи стално распоређивање у практичном смислу. Ми веома добро разумемо да су изговори који се користе као оправдање таквих корака неуверљиви“, тврди Лавров.

Према његовим речима, да није било државног удара у Украјини, после којег је, како је рекао, Русија била приморана да одбрани људе који су одбили да се повинују „неонацистичким починитељима пуча“, онда би нешто друго било „измишљено“.

„Планови НАТО се никада нису променили и с различитим степеном интензитета били су усмерени на похлепно стицање геополитичког простора, који сматрају да никоме не припада после распада Совјетског Савеза“, рекао је Лавров у интервјуу за белоруске медије поводом 25 година од успостављања дипломатских односа, преноси ТАС.

Како је нагласио, та стратегија је превладала над онима који су после распада Совјетског Савеза позвали да се не иде ка јачењу НАТО и продубљивању линија поделе у Европи, већ да се изађе са заједничким приступом под покровитељством ОЕБС-а или друге универзалне организације.

„Овај приступ би требало да буде заснован на обезбеђивању једнаке и недељиве безбедности за све земље Северноатланског региона“, поручио је Лавров.

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here