Сергејева фондација прво намири себе, болесној деци шта остане

Поделите:

Из фондације Подржи живот глумца Сергеја Трифуновића упорно одбијају да одговоре на питања колики проценат од СМС порука које грађани шаљу за лечење најтеже оболеле деце одвајају за трошкове пословања, колики су ти месечни трошкови, колике су плате запослених, ко су људи који седе у Kомисији за контролу и одобравање хуманитарне помоћи и колико они “коштају”.

У овој фондацији добијамо штуре информације о уплаћеном новцу светским клиникама у којима се лече малишани, док нигде нема податка колико новца свакодневно леже на рачун од хуманих грађана који одвајају из свог новчаника како би помогли најмлађима.

– Свака хуманитарна организација мора за сваки динар који сакупи од грађана да има извештај како се он троши. Такође, морали бисмо да знамо ко чини стручну комисију која врши тријажу пацијената, избор иностране болнице и која контролише ток, као и цену лечења – сматра Небојша Kрстић, маркетиншки стручњак.

ПОД KОНТРОЛОМ ДРЖАВЕ
У фондацији тврде да у њиховом раду нема ништа спорно и да је све у складу са Законом о задужбинама и фондацијама, али упорно избегавају да дају одговоре на наша питања. Политички аналитичар Бранко Радун сматра да би рад ове, али и свих фондација које се баве прикупљањем новца од грађана, морао да буде под јачом контролом државе.

30.000 евра издвојено је за зараде и остале трошкове
– Сви рачуни треба да буду јавни и истакнути на сајту фондације. Требало би да постоји трезорски рачун који је под надзором државе и инспекција га контролише, како би грађани били сигурни да се средства не троше ненаменски. Држава би требало више да се ангажује око рада фондација и да на неки начин гарантује да они узимају разуман проценат од уплата грађана. Очекивано је да свака организација има трошкове пословања, али као грађани морамо да знамо да ли они превазилазе неку меру или не, а то ћемо знати кад им све уплате и трошкови буду транспарентни – објашњава Радун.

ПРОСТОР ЗА ПРЕВАРУ
Он истиче да је транспарентност новца важна за грађане који та средства уплаћују јер у супротном губе њихово поверење.

– Треба одредити и шта је реалан трошак фондације, да ли запослени у фондацији треба, рецимо, да одседају у овом или оном хотелу када службено путују. Та област је законски веома неуређена и могућности за малверзације су бескрајне. Постоји једна приватна организација којој уплатите суму новца за одређену породицу како бисте помогли. Истог тренутка тај новац у целости се прослеђује породици. Добијате њихов контакт и можете сами проверити да ли су им паре легле на рачун. Ту нема сумње – наглашава Радун.

Подсетимо, из фондације Подржи живот одговорили су да по питању узимања процента од СМС порука он варира у зависности од броја пристиглих порука. Износ који је потребан фондацији је фиксан, а то су трошкови закупа простора, зараде запосленима и накнаде, трошкови струје, службена путовања, комуналија, телефона, интернета и друго, док су приходи варијабилни и варирају из месеца у месец.

 

српски телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here