Serija “Nemanjići”: Stefan Nemanja umire, posledenje reči kao iz pesme Sinana Sakića

Podelite:

Sinoć smo imali prilike da gledamo novu epizodu serije „Nemanjići“ na RTS-u, a scenario ni ovog puta nije prošao bez „bisera“.

Dijalozi prepuni uličarskog rečnika su nešto na šta smo već navikli, ali u večerašnjoj epizodi, Stefan Nemanja, kojeg glumi Mladen Nelević, umire u sceni koja treba da bude potresna i izgovara poslednje reči koje nalikuju na stihove pesme Sinana Sakića

Stefan Nemanja umire, a u ovoj seriji, poslrdnje reči su mu:

„Kratak je naš put… Sve je dim… i san.“

Izvođenju Mladena Nelevića, sve liči na recitovanje stihova pesme Sinana Sakića „Sve je postalo pepeo i dim“.

U jednoj od scena na početku epizode, Stefan Nemanjić dolazi kod vizantijskog cara koji mu se uličarski obraća sa pitanjem:

„Jesi ti neki pesnik?!“

Car se u istoj sceni hvali svojim tajnim službama i kaže da zna sve.

Uzmi maline

Papin izaslanik dolazi kod Stefana Nemanjića, a srpski vladar ga uporno nudi malinama koje u Srbiji tada nisu ni postojale.

 

Princeza hoće da uživa u životu sa društvom iz Carigrada

U jednoj od scena, Stefan Nemanjić upozorava svoju ženu, vizantijsku princezu Evdokiju da mora da se smiri od noćnog života, a ona mu odgovara da hoće da uživa u životu.

Stefan joj postavlja uslov da ako još jednom nešto čuje, mora da napusti dvor. U jednoj od scena Stefanov sluga saopštava mu da je kod princeze opet bilo neko „društvo iz Carigrada“.

 

U jednoj od narednih scena Stefan pronalazi Evdokiju kako spava pijana sa sve razbacanim krčazima vina oko nje, pa odlučuje da je protera.

 

Međutim, nakon što pozove stražu da je izbace, oni je izvode napolje, a Stefan Nemanjić se nekim čudom „teleportuje“ ispred dvora.

 

 

 

Novosti

 

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here