ШЕШЕЉ ОПЕТ ПРОТИВ ТРИБУНАЛА – хоће да се жали на осуђујућу пресуду!

Поделите:

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ послао је захтев председнику Механизма за међународне кривичне судове да му се омогући улагање жалбе и утврђивање рока за најаву жалбе на осуђујућу пресуду за прогон Хрвата у Хртковцима, у Војводини

Жалбено веће Механизма осудило је Шешеља на казну од 10 година затвора због подстицања на прогон, депортацију и друга нехумана дела, као и злочине против човечности и за чињење прогона 1992. године.

Претходно је, 14. јуна 2016. године, првостепено веће Хашког трибунала изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, након што је лидер радикала провео 12 година у притвору.

У поднеску Шешеља упућеног Механизму наводи се да је након што је тужилаштво Механизма уложило жалбу на ослобађујућу пресуду, жалбено веће Механизма имало само две могућности и то да потврде пресуду или да је укину и предмет врате на првостепено суђење.

– Механизам је мимо свих правила преиначио првостепену ослобађајућу пресуду Шешељу, прогласио га кривим за један део оптужбе и изрекао му казну од 10 година, коју је он већ издржао у непримерено дугом притвору – наведено је у поднеску који је пренео Механизам у Хагу.

Указује се да је Механизам Шешељу ускратио право да учествује у другостепеном поступку и захтева се право на улагање жалбе на пресуду којом га осуђују.

– Жалбено веће које је осудило Шешеља није извело ни један једини доказ, нису видели ни једног јединог сведока или вештака. Нису учествовали у поступку, а пресудили су као да су поступак водили – пише у поднеску.

Kако се наводи, Жалбено веће је “имало за циљ да ”покрије” дугогодишњи Шешељев притвор у Хашком трибуналу” и да преиначе ослобађајућу пресуду у осуђујућу и на тај начин направе “преседан какав није забележен”.

– Ако би се пресуда Жалбеног већа Механизма сматрала коначном, онда би Шешељ остао ускраћен за учествовање у другостепеном поступку. То што је Жалбено веће желело да покрије Шешељев притвор није и не може бити правни аргумент за изрицање незаконите пресуде – закључије се у поднеску.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here