Шешељ остаје у клупи?

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК радикала Војислав Шешељ највероватније ће остати у посланичкој клупи!

Овакав расплет наслућује се из изјава посланика власти који превасходно заступају став да хашка пресуда од десет година затвора за ратни злочин и прогон Хрвата из Хртковаца Шешељу не може одузети мандат.

Већи део опозиције, међутим, сматра да се члан 88 Закона о избору народних посланика, који предвиђа да се парламентарцу који добије правоснажну пресуду дужу од шест месеци затвора мора прекинути мандат, односи на “случај Шешељ”.

Први човек ЛСВ Ненад Чанак тражи да се закаже седница Административног одбора како би предложио Скупштини да констатује престанак мандата лидеру СРС:

– Лоше је по углед парламента да у посланичкој клупи седи човек осуђен за ратне злочине.

Уз њега стоје и демократе.

КОМЕ ЋЕ “ПУЋИ ЊУШКА” ШЕШЕЉ је у понедељак у парламенту рекао да је дошао да одржи конференцију за новинаре да би видео да ли ће га неко јавно назвати ратним злочинцем, па да му одмах њушку разбије: – Нису се појавили ти кандидати, а камоли да се неко усудио да то уради.

– Сматрамо да су се стекли сви услови за одузимање мандата. Људи на власти не сматрају да су његови злочини ни изјаве за бригу. Подржавали су га деведесетих, вероватно ће и сад – тврди за “Новости” Александра Јерков, из ДС.

Напредњак Владимир Ђукановић каже, за “Новости”, да су захтеви опозиције “будалаштине”:

– Он је изабран вољом народа и треба да остане посланик. Није га бирао Хаг, чије пресуде иначе треба игнорисати. Закон предвиђа да мандат посланику престаје уколико се током мандата десило кривично дело.

И Ђорђе Милићевић (СПС) објашњава, за “Новости”, зашто пресуда не може угрозити Шешељев мандат:

– Последица пресуде је наступила у време када је пуштен из притвора, јер је осуђен на десет година затвора, а тамо је провео 11. Од изласка је слободан човек са правима да учествује у изборима и буде биран.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here