ШЕШЕЉ ПРИЗНАО ДА НИЈЕ ПРАВОСЛАВАЦ, ДА ЈЕ ПРОТИВ ВЕРОНАУKЕ И ДА НЕ ВЕРУЈЕ У СВЕТУ ТРОЈИЦУ

Поделите:

Лидер Радикала Војислав Шешељ својевремено је гостовао у једном ријалитију и том приликом је учесницима шоуа објаснио своје светоназоре.

Било је ту разних тема којих се Шешешљ дотакао, а накнадно је највише прашине подигла његова прича о томе зашто је био против увођења веронауке у школама, као и да ли је и какав верник.

Шешељ је многе изненадио својим ставовима, а преносимо вам неке од њих:

– Ми нисмо хтели да гласамо ни за један предлог СПО. Ми смо странка изразито демократског карактера и залажемо се за секуларно друштво. То је друштво у којем је црква стриктно одвојена од државе. Питање вероисповести је приватна ствар… Ја мислим да је Бог створио свет, али не онако како пише у Библији, него мислим да је космос ствар разума и да је космос створио неки универзални разум, али још нисмо до тога дошли, нити ће човечанство икада бити у стању да то открије. Ја јесам верник. Верујем у универзалну космичку правду – испричао је Шешељ, да би једном другом приликом проширио своју причу на ову тему:

– Све религије на свету створили су људи, а не Бог. Највећа је глупост рећи да је једна религија боља од друге, да је једна исправнија од друге. Дакле, у те ствари се не улази. Ја покушавам целог живота да будем интелектуалац. Зато што је основно обележје интелектуалаца сумња, а не вера. Ја се држим Декартове логике: сумњам дакле постојим. Ја у све сумњам – објаснио је Шешељ.

– Велика је разлика између онога што је Христ учио своје следбенике и онога што су Свети Оци цркве у 4. веку утврдили. У данашњем Светом писмо, а то је Нови завет, постоје четири јеванђеља. Ниједно од њих није писао Христов савременик. Ја припадам хришћанско-јудејској традицији и култури. Не могу од тога да побегнем. Ту припадају сви Јевреји, хришћани и муслимани. Kорени све три религије су исти. И муслимани признају Христа. Чак кажу да кад буде дошао смак света, он ће доћи да суди живима и мртвима – испричао је Шешељ.

 

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here