ШЕШЕЉ, ВУЛИН, МИЛОМИР МАРИЋ И МНОГИ ДРУГИ СРБИ НЕПОЖЕЉНИ У БОСНИ! На листи и историчари, књижевници, новинари…

Поделите:

Мектићев мандат на месту министра је на измаку, па он сада настоји да што пре формализује овај списак како би документ ступио на снагу пре формирања новог Савета министара БиХ

Министар безбедности БиХ Драган Мектић припрема званичну листу непожељних особа из Србије којима ће бити забрањен улаз у БиХ – сазнају “Новости”. Према нашим информацијама на списку би могли да се нађу пословни људи, историчари, књижевници, новинари, али и политичари.

Наш извор наводи да ће се на Мектићевој листи, између осталих, наћи и српски министар одбране Александар Вулин, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, главни уредник телевизије “Хепи” Миломир Марић, председник покрета “Заветници” Стефан Стаменковски…

“За мене то није ништа ново јер су ме својевремено ови окупациони функционери ставили на листу забране уласка и та забрана никад није укинута па онда кад сам се вратио са дугог службеног пута по ЕУ неки муслимански функционер ми је саопштио да ми је забрањен улазан на целом подручју БиХ”, рекао је Шешељ за АТВ.

Он каже да му је драго што је и његово име споменуто и да му је то довољан разлог да “јури Мектића где год се појави у Србији”.

“Драго ми је што је Мектић поменуо и моје име сад правећи нови списак непожељних Срба, то ће ми бити довољан разлог да јурим Мектића где год се евентуално појави у Србији у наредном пероду па да видимо како ће се он овде провести”, каже лидер СРС.

Шешељ каже да га ово ништа не чуди јер је Мектић у протеклом мандату радио против српских националних интереса.

“Тако да ако га негде видите јавите му да ће се лепо овде провести кад га се дочепам”, закључује Шешељ.

Мектићев мандат на месту министра је на измаку, па он сада настоји да што пре формализује овај списак како би документ ступио на снагу пре формирања новог Савета министара БиХ. Недавно, он је саставио и листу непожељних грађана Руске Федерације на којој су се нашли чувени писац Захар Прилепин и оснивач мото-клуба “Ноћни вукови” Александар Залдостанов. Руски амбасадор у Сарајеву Александар Иванцов тада је тражио од Мектића списак свих руских грађана којима је забрањен улаз у Босну и Херцеговину, али му министар никада није доставио листу, нити дао објашњење.

Инцидент са Прилепином изазвао је бурне реакције у Републици Српској, као и у читавом региону. Потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић тада је казао да је то вређање Русије и највећа срамота српских представника на нивоу БиХ.

Мектић је тада потврдио да постоји регистар особа које су протеране или им је, на одређени период, забрањен улазак у БиХ и да је у њему око 2.000 људи. Он је, међутим, одбио да то назове “црном листом” јер “БиХ није САД да прави црне листе”. Такође, тврдио је да он не утиче на то ко ће се наћи у регистру, већ да то раде припадници ОБА.

Мектић, за кога се спекулише да је близак са представницима америчке администрације у амбасади САД у Сарајеву, раније је довођен у везу са афером прислушкивања председника РС Милорада Додика, а преко веза са њим, и српског шефа државе Александра Вучића. Наводно, Мектићеви сарадници су са припадницима обавештајне агенције БиХ координирали прислушкивање Додикових разговора како би прикупили евенутално компромитујуће материјале о лидеру РС уочи недавно одржаних избора. У причу око прислушкивања били су умешани и британски обавештајци који су пружали логистичку подршку босанскохерцеговачкој тајној служби.

Доказе о прислушкивању врха РС, према сведочењу Милорада Додика, председник Србије Вучић предочио је српском члану председништва Младену Иванићу. Вучић је Иванићу тада пренео да “то раде његови људи у Сарајеву”.

Жесток сукоб са представницима власти и институција РС обележио је читав Мектићев мандат, а између осталог, он је оптуживао врх МУП Републике Српске да контролише трговину дрогом у том ентитету. Сукобљавао се и са представницима Србије коју је оптужио да је крива за велики број миграната који улазе у БиХ, зато што је укинула визни режим грађанима Ирана.

РАМПА И У ЦРНОЈ ГОРИ

СЛИЧНУ листу непожељних грађана Србије недавно је направила и Црна Гора. На њој се нашао чувени песник и академик Матија Бећковић, као и историчари Чедомир Антић и Александар Раковић и професор права Дејан Мировић. За све њих спуштена је рампа да не би говорили на академији поводом обележавања стоте годишњице уједињења Србије и Црне Горе 1918. године.

Мектић: То је најобичнија измишљотина

Министар безбедности БиХ Драган Мектић (СДС) демантовао је данас информације о постојању наводне црне листе непожељних особа из Србије којима ће бити забрањен улазак у БиХ, пренела је Бета писање Kлиx.ба.

“То је најобичнија глупост и измишљотина. Сви системи који се заснивају на лажима и дезинформацијама мислим да немају светлу будућност”, оценио је он.

Министар безбедности БиХ сматра да његови политички неистомишљеници мисле да га могу сломити у његовим политичким ставовима. “Мисле, али то напросто није могуће”, нагласио је он за Kлиx.ба.

еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here