Шест грандиозних илузија које нас држе у ропству Матрикса

Поделите:

“Илузија чак и боравак у затвору може да учини удобним. ” Нелсон Мендела.

Ако мађионичар или “маг” жели да вас обмане, тада прво направи илузију да би скренуо вашу пажњу са стварности. Док публика одушевљено слиједи бесмислене трикове, мађионичар добија могућност да је залуди.
Понекад је будали тако тешко да препозна обману, да може годинама продужити да вјерује у то што не постоји.

Живимо у свијету илузија. Многи од проблема који окупирају наш мозак и вријеме, постоје само зато што вам их је неко наметнуо.
Сам ђаво зна, да ли се то случајно догодило или не, али сви (или скоро сви) смо постали жртве ауторитарне-корпоративне потрошачке културе која данас доминира.

​Психопате су нас лишили осјећаја за реалност. Друштвене мреже су им дозволе да преносе своје идеје широким народним масама, непосредно преко медија. Главна штета је у томе што су нанијели стравичан ударац нашојој сигурности у себе и сјутрашњем дану.

Реклама је само врх леденог бријега. Ако погледате дубље, виђећете да је сва организација нашег живота изграђена на потрази илузија и идеја за масовну послушност према људима, идејама и институцијама. Ми смо у ропству, у правом смислу те ријечи. Ми смо под потрошачким-угњетавањем и тоталном контролом.

Они нападају наш разум од самог почетка и програмирају га на послушност.
Ево шест највећих илузија из којих се морате избавити, ако желите да постанете слободни, не само споља него и изнутра.

1. Илузија права, поретка и власти

За многе од нас поштовање слова закона је морална обавеза. Али корупција и политички скандали доказују да је закон – прилично гипка ствар. Посебно за оне који имају мишиће да га савију.

Бруталност полиције и злочини које она ради, реалност су не само у Украјини и Русији, већ и у Сједињеним Америчким Државама и многим европским земљама. Судови су увијек били на страни богатих. А сада се чак не можемо заштити ни од упада државног ока у наш лични живот.

И сва та неморалност, Влада разних земаља на овај или онај начин доводи до убиства и уништавања читавих народа и култура. Друштвени ред то је илузија. Он постоји само зато што сте ви законо-полушни грађани, послушни и сагласни са свим.
Шта је држава? То је група лица, који приморавају друге да им се потчињавају под пријетњом силе. Држава то је банда која је добила монопол над насиљем. Историја нас учи поново и поново: државне институције су неопходне само да угњетавају, контролишу и пљачкају друге људе. Било која тзв власт обавезно се испостави да је лажљива, лицемјерна и неправедна.

Нема никаквог права, никаквог реда и никакве правде. Све су то само бројни атрибути власти, који су неопходни да се сакрије истина. Истина је да свјетски поредак почива на контроли људи, и борби са неистомишљеницима.

2. Илузија благостања и среће

Свако од нас данас користи тако скуп накит и дрангулије да би му позавидио било који монарх из XИX вијека. Одржавање илузије просперитета је од кључног значаја за стабилност цијелог глобалног финансијског система.

Али, зар сте заборавили да у основи потрошње увијек леже преваре, кредити и дугови. Банкарски систем је од почетка осмишљен да би богати постали богатији на рачун сиромашних, који су убијеђени, да у њему има неке вриједности.

Прави просперитет и срећу може вам дати само природа, здравље, љубав и односи са најближима. Немојте се идентификовати са материјалним стварима које посједујете. Управо тако ћете се одаљити од среће, а не да ћете се приближити њој!

3. Илузија слободе избора

Нама се чини, да имамо избор како да живимо. А у ствари, нуди нам се само ограничен број опција, а свака од њих је лоша. Kоју год одлуку у вези свог живота да изаберете, увијек ћете бити у ропству правног и пореског система своје државе. А очување тих система, ће се продужавати уз помоћ монополског права над насиљем.

Погледајте лажне институције модерне демократије. И схватићете да резултати избора зависе само од тога која политичка снага вам успјешније замагли мозак. Илузија слободе избора је моћни тиранин, јер будале су робови, који мисле да су слободни. Не храните се илузијом, ви сте ипак на узици.

4. Илузија правде

Правда је осјетљива тема у нашој култури. Ми као да смо програмирани за то, да стално тражимо правду. Један дио друштва у свакој држави безумно вјерује у све што му саопштавају на телевизији, други не вјерује ни у шта што кажу новинари. Обје крајности су бесмислене.

​Ако желите да одржите мир и слободу у својој души, научите да самостално мислите. И запамтите да свака “истина” увијек има двије стране. Чак и ако их неко крије.

5. Илузија времена

Kажу да је вријеме новац – али то је лаж. Вријеме то и јесте ваш живот. Престаните да мислите искључиво у категоријама пет чула, и у складу са планом и календаром.
Полазимо од тога да је дух – вјечан, и свака човјечја душа је дио те вјечности. А главна превара је: они нас увјеравају да садашњи тренутак није битан. Kао да увијек треба да анализирамо своју прошлост и очекујемо бољу будућност. Уместо тога, ми смо слободни људи, покушајте да се фокусирате на оно што се дешава овјде и сада.

Ако нијесте фокусирани на оно што се дешава сада, већ на то шта може да се догоди (или не догоди) у будућности, тада сте лак плијен рекламера, власти и других макроа који помућију вашу свијест свим могућим страховима.

Ми смо срећни када нам се живот не обија о главу, када су спонтаности и случајности за нас интересантније од грандиозних планова, и када је наше данас, важније од нашег сјутра.

Ако је вријеме новац тада би се живот могао мјерити доларима. Ако долари за вас вриједе мање од зивота, значи да би он требало да вриједи за вас као вријеме од којег се тај живот састоји.

6. Илузија одвојености

У области стратегије управљања масама нема ефикасније тактике од “завади па владај”. Овај принцип се увијек користи за успостављање ауторитарне власти, или да се оправда војна инвазија на другу земљу. И та илузија одвојености стварно ради.
Ми смо програмирани да вјерујемо да смо одвојене личности, увијек смо у конкуренцији са онима који су против нас. Ми не вјерујемо чак ни својим сусједима ни родбини! Али људи на земљи – нијесу конкуренти једни другима, већ партнери. И колико буде ефективно то партнерство зависиће у каквом ћемо свијету живјети, какав ћемо ваздух дисати и оћемо ли чистију воду пити.

Неки вјерују да илузија одвојености (идеја националности, на примјер), умирује наш его и даје нам могућност за самоидентификацију. Али она чини све да нас пороби и изолује.

Желимо да престанете слијепо да вјерујете у махинације матрикса. Да се стално борите за проширење својих права и могућности. Ако захтијевају од вас покорност и послушност, не заборавите: већ су вам “продали” корисну идеју владавине права и “разумности”. Не могу нам продавати оно што нам не треба.

 

еконет.ру

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here