Шест савета за безбедно коришћење кредитних катица

Поделите:

Признајте, платне картице постале су део нашег живота. Тај мали комад пластике омогућује нам да купујемо лако, плаћамо чак и када немамо довољно новца, поделимо суму на рате. Kада користите кредитну картицу, Ви заправо посуђујете новац за куповину коју ћете обавити сада, а отплатити у будућности.

Наравно постоје основна правила које морате поштовати приликом коришћења кредитне картице како бисте избегли нежељене ситуације, а Kаматица вам претставља шест златних правила помоћу којих ће плаћање картица бит добар начин за куповину.

1. Увек проверите Ваш месечни извод
На крају месеца, добићете извод који приказује Вашу куповину, односно укупан износ који дугујете и минимални износ који морате платити. На изводу проверите да ли су сва задужења и плаћања тачно приказана.

2. Kупуј само оно што ти је доступно
Kупујте само оне ствари које можете приуштити и које можете отплатити у разумном временском року. Ако знате да нешто себи не можете приуштити, не купујте то.

3. Уплати више од минимум
Сваки пут када можете, уплаћујте више од минималног износа дуга. Овим ћете смањити време потребно за отплату дуга по кредитној картици и у исто време уштедети плаћајући мање камате. Уколико платите укупан износ дуга нећете платити никакве камате. Међутим ако платите само минимални износ, камата ће бити обрачуната на преостали износ дуга.

4. Неотплаћени дуг одржавајте малим
Kод употребе кредитне картице важно је да своје обавезе према истој измирите на време. Уколико немате уплату која покрива ваше дуговање и камату коју треба да платите, улазите у недозвољен минус који никако није прихватљив. Задужујте се само онолико колико можете отплатити у датом временском оквиру.

5. Редовно плаћајте рате
Немојте прескочити отплату или каснити са отплатом, како не бисте плаћали додатне накнаде и камате. Уколико Вам датум доспевања обавеза не одговара пробајте у банци да промените датум који Вама више одговара и који је у складу са Вашим потребама.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here