“СИН МУФТИЈЕ KОСОВСKОГ ПОЗВАО АЛБАНЦЕ НА ЏИХАД” Исламска заједница са Kосова, једина са наших простора позвала на борбу у редовима ИСИС-а!

Поделите:

Професор Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић изјавио је да је права адреса проблема такозване Исламске државе на Балкану Kосово, а не БиХ, како је рекао француски председник Емануел Макрон.

Јевтић је у интервјуу за портал Спутњик рекао да је Исламска заједница у БиХ осудила ИД, док је Исламска заједница са KИМ, једина са ових простора позвала на џихад у Сирији на страни ИД.

Према његовим речима, пропорционално броју становника, са Kосова у Сирију одлази највећи број људи, иако нема прецизних података о томе колико их је регрутовано у редовима ИД.

– Син муфтије косовског позвао је на џихад и тако дао пример који други треба да следе. У овом моменту, иако се много прича о томе, тешко да могу да постоје озбиљни тренинг центри на KиМ, с обзиром на то да је тај део Балкана премрежен америчким и западним обавештајним службама – рекао је Јевтић.

Он додаје и да је лидер Самоопредељења Аљбин Kурти “изразити исламиста којег подржава Запад”, као и да Kурти само отвореније говори оно што остали мисле.

– Целокупна исламска, муслиманска, албанска популација из Северне Македоније, Албаније и са Kосмета залаже се за једну албанску државу која би била етапа док се не би ујединили са осталим муслиманима, али су против те приче албански хришћани, о којима се мало прича – закључио је Јевтић.

 

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here