Синђелић: Не знам штите ли ме, не бојим се

Поделите:

“Ја сам дошао у Црну Гору, јер ми је Црна Гора гарантовала безбједност. Да ли неко обраћа пажњу на моје обезбјеђење или не, ја то не знам…”, рекао је Синђелић

 

Свједок сарадник Саша Синђелић под заштитом је црногорских служби безбједности на тајној локацији са које свакодневно долази на суђење и на коју се враћа, иако се жели створити привид да се он слободно креће.

Он је јуче казао “Вијестима” да му је Црна Гора гарантовала безбједност, али да не зна да ли га службе безбједности штите .

“Ја сам дошао у Црну Гору јер ми је Црна Гора гарантовала безбједност. Да ли неко обраћа пажњу на моје обезбјеђење или не, ја то не знам. Ја се сам крећем у суд и овђе. Ево, како сте ви сазнали да сам овђе вјероватно и неко други зна, што угрожава и моју личну и безбједност моје породице”, казао је он након што су га репортери “Вијести” затекли самог у дворишту стамбене зграде у центру Подгорице.

Синђелић на свако суђење у предмету “државни удар” по правилу долази и одлази таксијем. И јуче је, након саслушања у судницу Вишег суда, ушао у такси. Међутим, то возило све вријеме вожње до зграде у центру града било је под пратњом двојице службеника полиције.

“Вијести” су пратиле такси у којем је био Синђелић. Након непуних километар, репортери су га затекли самог на паркингу иза стамбене зграде.

Иако је казао да не зна да ли га службе безбједности чувају, репортери “Вијести” су виђели најмање десет службеника полиције у цивилу. Такси возило које га је превозило пратила су наизмјенично два необиљежена службена аута полиције. У близини мјеста гђе су га “Вијести” затекле самог, била је највећа концентрација полицијских службеника. Педестетак метара даље било је једно полицијско возило без ознака, мало даље још једно, на стотињак метара треће.

Међутим, репортере “Вијести” нико није спријечио да му слободно приђу, нити су службеници полиције прилазили мјесту на ком су новинари разговарали са Синђелићем.

“Не дајем изјаве, а поготово не за медије као што су ‘Вијести’ и слично. Зато што су то медији, да кажем сигурно, проамерички, који су под ко зна чијом контролом. За такве медије било какве изјаве не дајем, нити ћу давати…”, казао је он.

На питање откуд зна чије су “Вијести”, Синђелић је рекао: “Нико ми то није рекао, ја врло добро знам, а знате и ви. Kажите ми чиме се финансирају Вијести? Kо вам даје новац? Да ли су вас финансирали Европска унија, УСАИД и друге организације? Kажите отворено? Јесу”, рекао је свједок сарадник новинарима “Вијести”.

На питање “Вијести” да ли га је страх да буде сам на улици, питао је “чега”.

Након што му је речено да је у судници говорио да се плаши за свој живот од Руса и Демократског фронта, рекао је да га није страх.

“Ако неко хоће да ме убије, нека проба”, казао је Синђелић.

Екипа “Вијести” је након разговора са њим отишла. Синђелић је остао сам на паркингу.

“Штитио сам их док нисам видио да су издали”

На питање зашто је “Вијестима” у октобру 2016. рекао да не зна ништа о државном удару и да то “Мило пали траву и лупа глупости”, а сада у судници говори другачије, Синђелић је рекао: “Да, јер сам покушавао да штитим, као што сам у судници рекао, ове издајнике. Ја сам се на сваки начин трудио да их заштитим, међутим када сам видио да су издали, учинио сам што сам учинио. И остаћу досљедан у томе до краја”, био је изричит.

Он је негирао да му је свједочење другачије од исказа које је дао у првом испитивању код тужиоца.

“Нема никакве разлике, ја сам све врло јасно рекао и нећу давати никакве изјаве”, казао је он.

Суткиња забранила свједоку да каже како се издржава у ЦГ

Синђелић је јуче на суду рекао да Црне Гора нема никаквих трошкова његовог боравка, али је суткиња забранила да одговори на питање адвоката како се издржава .

Адвокат Јовановић питао је свједока сарадника да ли прима накнаду у оквиру програма и ко му сноси трошкове?

“Могу да одговорим. Ја не знам којим језиком више да говорим. Никада са Црном Гором никакве врсте трошкова, нити било чега нисам имао, нити ћу имати. Ја никада у животу од никога нисам зависио, па нећу ни од Црне Горе”, казао је Синђелић.

Адвокат га је тада питао од чега се издржава приликом боравка у Црној Гори и статусу који има, а он је поручио да може да одговори.

Суткиња Мугоша ускратила је одговор на то питање:

“С обзиром на заштиту и поштовање приватног и породичног живота, које је предвиђено како Уставом Црно Горе тако и чланом 8 Европске конвенције о људским правима”.

Одговарајући Јовановићу да ли га је неко припремао за свједочење, казао је да није:

“Већ сам одговорио господо судије. Овђе сам апсолутно дошао због ових страдалника, никада нико”.

Вијести.ме

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here