Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti – Moskvi ili Carigradu?

Podelite:

U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a jedna od tema će biti pravoslavni rat koji bukti na relaciji Moskva-Carigrad

Prekid diplomatskih odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije, zbog odluke vaseljenskog patrijarha da u Ukrajinu pošalje dva izaslanika, koji bi trebalo da pripreme teren za autokefalnost nepriznate ukrajinske pravoslavne crkve, izazvao je potres u pravoslavnom svetu, a posledice se odražavaju i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Budući daje naš Sinod podeljen, jer u njemu ima grčkih đaka koji su priklonjeni Vaseljenskoj Patrijaršiji, ali i ruskih koji su za Rusiju, postavlja se pitanje koja strana će prevagnuti?

U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a jedna od tema će biti pravoslavni rat koji bukti na relaciji Moskva-Carigrad, s obzirom da bi eventualno priznanje Ukrajinske crkve kao samostalne moglo dovesti do priznanja i Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve. Konačna odluka o strani kojoj će se prikloniti, međutim, pašće prilikom zasedanja Sabora, koje će se desiti u novembru, a stručnjaci procenjuju da se do tada “svašta može desiti” jer sve zavisi od Rusije i Carigrada.

– Veoma se lako može desiti da Srbija prekine opštenje sa Vaseljenskom Patrijaršijom kao što je to učinila Ruska pravoslavna crkva, kada je njihov patrijarh Kiril prestao da spominje patrijarha Vartolomeja u molitvi. Iako opštenje dve crkve formalno nije prekinuto, ovo spominjanje u molitvama predstavlja prvi stepen – objasnio je za Telegraf.rs verski analitičar Draško Đenović i dodao da ne može još uvek da precizira šta je za Srbiju povoljnije, jer “savršeno rešenje ne postoji, uvek se nešto dobije, a nešto izgubi”.

– Tu visoka politika igra veliku ulogu, a mi nikad ne možemo znati kako će oni “odigrati” – rekao je Đenović.

On se osvrnuo na oštro pismo koje je patrijarh srpski Irinej uputio carigradskom patrijarhu Vartolomeju kako bi mu ukazao na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

– Plašim se da upravo zbog toga postoje male šanse da se priklonimo Vaseljenskoj Patrijaršiji, zbog bojazni da njihov patrijarh može uskoro priznati makedonsku i ukrajinsku crkvu kao nezavisne – objasnio je on i dodao da kad se jednom prekinu kanoni i pređe granica, onda nema nazad.

Sveštenik Darko Đogo kaže da SPC treba jasno da skrene pažnju Carigradskoj Patrijaršiji da je svojevoljno mešanje bilo koje pomesne Crkve, uključujući i Carigrad, u poslove i probleme druge pomesne Crkve u načelu neprihvatljivo jer vodi urušavanju suštine postojanja Pravoslavne Crkve, a to je načelo Sabornosti svih i nenarušavanja kanonskog Predanja i kanonskih teritorija.

Dakle, nije danas u pitanju “kome se prikloniti” na osnovu ličnih simpatija ili afiniteta, nego: da li poštovati načela međusobnog bratstva i poštovanja ili jednostranih postupaka i intervencionizma uzrokovanog geopolitičkim pritiscima i ličnim ambicijama. Zato, radi sebe same i cele Pravoslavne Crkve, SPC mora stati uz Mitropolita Onufrija i kanonsku Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu – zaključio je on.

telegraf

Podelite:

2 Komentari

  1. Nikome. Mi imamo nasu crkvu. Ako su Ruska i Grcka u sukobu mi mozemo da kazemo da cemo o tome odluciti na sledecem Vaseljenskom saboru. Posto je poslednji bio 787. godine, pre tacno 1237 godina, moze se ocekivati da ce do narednog doci 3078, tako da imamo vremena da o svemu razmislimo hladne glave :).

  2. Pametan ovaj “Srbenda” koji piše hrvatskim slovima. Lepo ti kaže čovek da se ne priklanja po ličnim simpatijama, nego po poštovanju kanona.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here