СИНОД СПЦ ванредно заседа 26. јуна због отимања имовине СПЦ у Црној Гори

Поделите:

Очекује се да епископи из Црне Горе известе Синод о најновијем току догађаја, како би Патријарх и Синод, који су за то по уставу СПЦ овлашћени, могли да предузму кораке за заштиту цркве и народа на унутрашњем и међуцрквеном међународном плану.

Влада Црне Горе пре месец дана утврдила је предлог Закона о слободи вероисповести у коме се дефинише да ће „сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин преšли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина“.

Оваква одредница је готово истоветна са оном из нацрта закона који је одбачен 2015. године, због оштрог противљења СПЦ и верника у Црној Гори, а ни овај пут у припреми закона нису учествовали управо они којих се и тиче – СПЦ нити су консултовани експерти.

Оно што је посебно изазвало оштре реакције СПЦ, верника у Црној Гори, али и тамошње и јавности у Србији је изјава црногорског председника Мила Ђукановића да ће држава радити предано на стварању црногорске аутокефалне цркве „допадало се то некоме или не“, и изнео је оцену да Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје „Велике Србије“.

Патријарх Иринеј је реагујући на ту изјаву у емисији „Разговор са патријархом“ објављеној на Јутјуб каналу ТВ Храм, рекао да оно што сада чини и наговештава да чини председник Црне Горе Мило Ђукановић изазива чуђење читавог света.

Како каже, жалосно је да човек који је на „трону својих предака“ чини оно што ни Турци нису чинили.

„Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала. Да није било српске цркве, они би доживели судбину призренских комшија и примили ислам и изгубили све из српског народа“, рекао је Иринеј.

У организацији Митрополије црногорско-приморске и њених епархија у Подгорици је у суботу, 15. јуна испред храма Испред храма Христовог васкрсења одржан тројчидански сабор коме је присуствовали више хиљада верника и грађана, а од Владе Црне Горе захтевано да повуче предлог закона и да припреми нови, те да ће уколико то šто скорије не учини, МЦП још одлучније и саборно иступити у одбрану својих светиња и законских права.

Tanjug
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here