Шиптари малтретирају српске монахиње у Пећкој патријаршији

Поделите:

Игуманија мати Харитина открива за ,,Новости” да је Сестринство православне светиње суочено са егзистенцијалном претњом јер сепаратистичка албанска самоуправа намерно искључује воду манастиру како би морила жеђу монахиње.

Поред проблема са животом у изолацији и без српског живља у ближем окружењу, сестринство манастира Пећке патријаршије последњих дана, али и током летњих месеци, додатно је угрожено због проблема водоснабдевања односно готово сталних рестрикција воде.

Како је јуче ,,Новостима“ испричала мати Харитина, игуманија ове православне светиње, рестрикције воде са којима је суочен само овај манастир у читавом окружењу, посебно су учестале последњих дана, када у манастир долазе бројни туристи из свих крајева Космета, централане Србије али и иностранства.

,,Никада не знамо када ће нам вода бити искључена нити стижемо да обезбедимо резерву воде јер и када дође, углавном после наших жалби и реакција које упутимо представницима локалне самоуправе, притисак је толико слаб, да једва успемо да обезбедимо за најнеопходније потребе.“ – прича за овај лист мати Харитина. И док објашњава да су последњих дана учестале групе гостију из инстранства, Немачке али и из других земаља, старешина ове светиње надомак Пећи каже да су током викенда светињу посетили чланови фолклорних друштава из десет земаља али да се нису задржали због недостатка воде јер нису могли чак ни да се умију.

,,Тешко је и замислити какву су слику из манастира понели, али то, нажалост, није наша, већ срамота за град Пећ односно локално самоуправу која нас очигледно намерно излаже овом беспотребном малтретирању и проблему на температурама од 40 степени Целзијусових.“ – прича мати Харитина. Сестра Меланија напомиње да због слабог притиска воде данима не могу да укључе машину за веш, као и да имају проблема са храном у фрижидеру.

 

РЕСТРИКЦИЈЕ

Мати Харитина, игумамнија ове светиње, објашњава да су рестрикције воде које се односе само на манастир очигледно намерне, и да када интервенишу код локалних власти, накратко укључе воду, али да често и не реагују на њихове оправдане захтеве. ,,И поврће и воће које имамо на имању око манастира нам се осушило због проблема са водом.“ – опомиње мати Харитина, старешина овог прваославног манастира, у којем почивају мошти четрнаест српских патријарха.

 

ОТИШЛО ОКО 30.000 СРБА

И док опомиње да је у граду Пећи до 1999. године живело око 30.000 Срба, Винка Радосављевић, начелница овог округа, истиче да у граду тренутно нема ни десетак српских душа. Поред свештеника у порти цркве у центру града, у Пећи је свега још неколико старијих Срба, док поред сестринства у манастиру у околној Љевоши, повратничком месту, живи такође неколицина Срба. Иначе, највеће српско село надомак Пећи је Гораждевац, а Срба повратника има у Белом Пољу, Сиги и Брестовику, њих око 1.000.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here