Шиптари на врху Румије и у мајицама „Природне Албаније“, поболи заставе суседне државе

Поделите:

ИЗАШЛИ КАО ПЛАНИНАРИ – МЕЂУ ЊИМА БИО И ГРАДОНАЧЕЛНИК УЛЦИЊА НАЗИФ ЦУНГУ
Демократски фронт (ДФ) позвао надлежне да интервенишу због истицања националних обележја на Румији, наводећи да се истицањем албанских обележја у „Улцињу, Плаву, Тузима и Гусињу обележава територија”
ПЛАНИНАРСКО друштво „Румиа” из Улциња је уз албанска национална обиљежја, на Дан независности, организовало поход на врх Румије гдје су одржана традиционална такмичења у спортским дисциплинама.

На врху планине окупило се око сто планинара, махом из Улциња, а неки су носили заставе Албаније, мајице са обиљежјима тзв. „Природне Албаније” али и маскирне униформе и ножеве.

Међу учесницима похода на Румију били су и градоначелник Улциња Назиф Цунгу и познати НВО активиста Џемал Перовић, који је и члан планинарског друштва.

Из Демократског фронта (ДФ) позвали су надлежне да интервенишу због истицања националних обиљежја на Румији, наводећи да се истицањем албанских обиљежја у „Улцињу, Плаву, Тузима и Гусињу обиљажава територија”.

Перовић је подсјетио да планинарско друштво „Румиа” већ шесту годину организује поход на ту планину, истичући да се не ради о провокацији.

„То је наша традиција. То је била традиција свих народа који овдје живе. Зар неки мисле да је врх Румије резервисан за само један етнос? Варају се, ми немамо ништа са црквом која је тамо постављена. Уосталом, постали су досадни лажно нас оптужујући да на врх планине излазимо само да би угрозили неког. Ништа од тога, тамо смо и наредне године”, поручио је Перовић.

Коментаришући иконографију појединих учесника, који су на друштвеним мрежама објавили слике у униформама и мајицама са националистичком порукама, Перовић је казао је да је тешко контролисати све када се организује тако масован скуп.

Он је нагласио да прије похода предсједник планинарског друштва обавезно држи говор у коме све учеснике савјетује шта је мисија изласка на врх Румије.

„Не да неког провоцирамо или изазивамо, него само да баштинимо нашу традицију”, казао је Перовић. Такмичења у подножју врха, одржана су у дисциплинама скок удаљ, гађању ваздушном пушком, натезању конопца и бацању камена с рамена.

Предсједник Општине Улцињ казао да није било инцидената нити истицања било каквих симбола. Он је рекао да је његова група освојила треће мјесто у натезању конопца, а истим одличјем Цунгу се окитио нишанећи ваздушном пушком.

„То је традиционална манифестација и свако је добродошао”, казао је Цунгу.

Из Управе полиције казали су да није било пријава због употребе оружја на Румији.

Вијести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here