Сирија признала геноцид над Јерменима

Поделите:

Сиријски парламент је званично признао као геноцид масакр над Јерменима за време и после Првог светског рата у Турској.

Признање долази у јеку растућих тензија и сукоба између војске две земље на северозападу Сирије.

“Парламент осуђује и признаје геноцид који је починила Отоманска држава почетком 20. века над Јерменима”, наводи се у саопштењу.

Историчари процењују да је око 1,5 милиона Јермена убијено за време и после Првог светског рата у Турској, што многи оцењују као први геноцид у 20. веку. Турска наводи да је убијено 500.000 Јермена.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у среду да ће “свуда” спроводити нападе на сиријске снаге у случају нових напада на турске снаге у Сирији.

Од почетка фебруара у сукобима сиријске војске у провинцији Идлиб страдало је 14 турских војника, а 45 је повређено.

B92

Поделите:

1 коментар

  1. Турска јесте извршила геноцид над Јерменима и ту нема никакве дилеме, признавали они то или не. Да ли је било 1,5 милиона или 0,5 милиона жртава, чињеница да је извршен геноцид је непобитна.
    Ех, како то добро дође некима који су такође вршили геноциде на свим странама света, да мало по мало, миц-по-миц, скину са себе анатему и пребаце на Турке. Како се не сетише раније да је то био геноцид, цео век прође, нико ни прстом не мрдну???
    А у читавој тој ујдурми, како смо се Турцима лепо наместили баш ми, Срби. Па шта ће, кад већ не могу да се туку са силеџијама, онда је добро наватати и неког млинтавка па га умртвити од батина.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here