СKАНДАЛ У БЕЧУ Ученик пуштао “Ужичко коло” и провоцирао, наставник га ПЉУНУО, на крају ДОШЛО ДО ТУЧЕ

Поделите:

Инцидент који се 2. априла догодио у бечкој Високој техничкој школи у Отакрингу, када је наставник пљунуо ученика након што је овај у друштву пуштао српско коло, мотао цигарету насред часа и на сличне начине провоцирао наставно особље, главна је тема у Аустрији.

Сукоб су други ученици забележили моблиним телефонима, а снимак је обишао друштвене мреже. На њему се види вербална расправа наставника и ученика, током које просветни радник показује ђаку да изађе из учионице. Kада овај одбија, наставник га ни мање ни више пљуне, због чега младић насрће на њега. Видео се ту прекида.

Шокантан снимак изазвао је лавину реакција и коментара. На друштвеним мрежама објављени су снимци на којима се види да је поменути наставник раније био жртва дивљања разуларених ученика.

https://video-node-6-a-pl-krk-1.dreamlab.pl/ceph/eyJhbyI6InJhc19ycyIsImR2IjoiQkxJQ19SUy0tdmVzdGktLXN2ZXQtLUFSVCIsImN0Ijoic20ifQ%3D%3D/ed399800-cf14-4a55-9cc2-8a3f563ae9ae.1557069153.254545.mp4?co=rasrs_blic&ct=sm&st=Qjr1Kyd_ezJM8JNTFiC_nQ&e=1557071842

Школа је најпре одлучила да да отказ наставнику, а само истражи понашање ученика, али онда је цела прича добила неочекивани наставак на друштвеним мрежама, када се на Фејсбуку се покренула петиција за смену читавог руководства школе, а не само наставника.

За само неколико дана у групи је прикупљено више од 10.000 потписа и коментара под слоганом “Ми захтевамо: Оставка Управе ХТЛ Оттакринга”.

У Фејсбук групи тврде да су добили нове оптужујуће изјаве двојице ђака на рачун других професора. Kако ђаци тврде, наставник из видеа је био непопулран у читавој школи, те су их и други наставници подстрекивали да се над њим иживљавају, пише Телеграф.рс.

Овим поводом узбуркала се и политичка сцена Аустрије. Поред Слободарске партије Аустрије (ФПÖ) која је за инцидент окривила социјалдемократе (СПÖ) и Странку зелених, у чијој надлежности је образовање у Бечу, у међувремену су се огласили и из националног савета (ОВП), (БЗО-Виен) и бечког клуба НЕОС.

Већина је стала на страну наставника, оптужујући децу за непримерено и скандалозно понашање, понудили су му и одбрану врхунског адвоката, али и поставили приоритено питање “куда иде бечка образовна политика”. Директор ХТЛ Оттакринг Јоханнес Бацхмаир за “Хеуте” је изјавио да је “наставник очигледно прешао границу коју није требало да пређе”.

Зато сви чекају понедељак и одговор на питање ко ће и када бити смењен због одговорности.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here