СKАНДАЛ У БиХ Шефица руског парламента шокирала говором у Сарајеву

Поделите:

ИСТУП предсједнице горњег дома парламента Русије Валентине Матвијенко, која је данас у говору пред Домом народа парламента Босне и Херцеговине у Сарајеву одржала прави протузападни говор, претворио се у политички скандал уз бројне негативне реакције из БиХ.

Матвијенко обнаша дужност предсједнице Вијећа федерације руског парламента и прва је истакнутија особа из политичког живота Русије која је посјетила БиХ још од 1999. када је у Сарајеву на суммиту новоутемељеног Пакта стабилности био Борис Јељцин, но њен је говор послужио углавном као још једна прилика за јавни обрачун с САД-ом и другим западним државама те НАТО-ом.

Прозивала Америку, Црну Гору због уласка у НАТО и запријетила Македонији

Матвијенко је из Сарајева отворено поручила како се САД непријатељски односи према Русији, критизирала је Црну Гору због уласка у НАТО те неизравно запријетила Македонији ако крене истим тим путем.

Позвала је и на “реформирање” државних правосудних институција у БиХ те на очување “широке аутономије” ентитета и поручила како Русија тражи да се што прије затвори Уред високог представника за БиХ (ОХР), а све су то тезе на којима опетовано инзистирају власти Републике Српске камо Матвијенко путује у уторак и гђе је очекује сусрет с Милорадом Додиком и још један говор, овај пут у ентитетском парламенту.

“Запад лаже и крши међународно право, Русија је за дијалог и поштовање”

Заступница Путинове владајуће странке Уједињена Русија поздравила је принципијелно одбијање БиХ да се придружи нелегитимним мјерама против Русије, преноси Kлиx.ба. “Kориштење језика силе, ултиматума, има своју цијену. Балкан за нас није само географски или политички појам, нас веже вишедесетљетна културна и свака друга сурадња”, казала је Матвијенко, а онда ударила по Америци.

“САД по сваку цијену покушава осигурати своје лидерство. Стога се Русија супротставља. Западни партнери су покренули спречавање Русије да преокрену нашу вањскополитичку улогу. Они се користе лажима, информацијским ратом и другим средствима. Kористи се борба без правила, умјесто међународног права. Не може се поновити оно што се догодило у Ираку, Либији и Југославији. Русија позива на дијалог. Ми се залажемо за частан дијалог, узајамно поштовање, узимајући у обзир интересе других држава. Русија придаје посебан значај одржавању мира у овој регији”, казала је.

Бошњачки заступник из просвједа напустио дворану

Бошњачки заступник Дома народа парламента БиХ Халид Гењац незадовољан говором руске дужноснице устао је усред сједнице и напустио дворану.

За локалне је медије казао како је то била његова особна реакција јер је Матвијенко злопорабила говорницу у парламенту БиХ.

“Матвијенко је говорила о вањској политици САД-а, што је потпуно непримјерено за ову прилику, карактеризирајући ту политику на разне начине, углавном непримјерене. Говорила је о насилном уласку Црне Горе у НАТО, наводећи да је против тога, наводно, више од 50 посто становништва Црне Горе. Оно што је посебице непримјерено и недопустиво – изравно се мијешала у унутарња питања БиХ, говорећи о позицијама Уставног суда, Тужитељства БиХ”, казао је Гењац.

“Да Русија имало воли и цијени БиХ не би се преко наших леђа препуцавала са Западом”

Најавио је како ће Бошњаци у Дому народа сада реагирати барем одговарајућим дипломатским каналима, упозорењима, изјавама.

“Ми ћемо, оним што нам буде на располагању, упозорити да је ово недопустиво и оквалифицирати то на прави начин”, казао је Гењац, уједно главни тајник владајуће бошњачке Странке демократске акције (СДА).

Заступник СДП-а БиХ у Заступничком дому парламента БиХ Саша Магазиновић упозорио је како је ово јавна потврда руских настојања да утјечу на државе регије па тако и на БиХ те како се то чини на “агресиван, непристојан и увредљив начин”.

“Ово данас је скандал. Да Русија имало воли и цијени БиХ не би се преко наших леђа препуцавала са Западом”, казао је Магазиновић.

Индекс.хр

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here