СКАНДАЛ У ХАГУ: Процурели подаци о заштићеним сведоцима против ОВК!

Поделите:
ВЕСТ да је пакет са 4.000 досијеа приштинског Специјалног суда за злочине ОВКм са седиштем у Хагум стигао у канцеларију Организације ратних ветерана тзв. ОВК, изазвала је нелагодност и страх међу сведоцима злочина на КиМ 1999.

Да ли иза свега стоји покушај застрашивања оних који су спремни да у Хагу дају исказе о злочинима ОВК или су досијеи стварно “процурили” из Тужилаштва, требало би да покаже истрага, уколико је буде.

Засада се само зна да је пакет с досијеима донео маскирани човек, и да је, наводно, оставио писмо с тврдњом да ће наредних дана стићи још 7.000 таквих докумената. Ово је потврдио председавајући Организације ратних ветерана ОВК Хисни Гуцати, наводећи да су у материјалу и имена сведока и да је реч о досијеима из Специјалног суда.

Адвокат Небојша Влајић, који се налази на листи правних заступника пред Специјализованим већима, мисли да је у питању опасна лаж.

– Технички је немогуће да неко донесе четврт кубика докумената у пакету, остави их и побегне. Нити је вероватно да би суд дозволио цурење толиког броја папира. Али, ова лаж је опасна јер иза ње стоји претња сведоцима: “Знамо ко сте, нема заштићених сведока, нема анонимности!” А суд је управо и отворен у Хагу из безбедносних разлога – каже Влајић.

Да су међу документима објављеним у приштинским медијима углавном захтеви Специјалног истражног тима (СИТФ) за сарадњу и достављање информација Београду и Приштини, потврдио је бивши заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић. Он је оценио да потез Организације ветерана тзв. ОВК служи за застрашивање и да не може да угрози постојеће истраге.

Фото Ж.Кнежевић

– Реч је о општим захтевима за конкретним лицима, али делује да се ово ради у сврху рекламе њихове обавештајне службе, као и ради застрашивања сведока – прецизирао је Станковић, и додао да су вероватно у питању захтеви СИТФ који су раније упућени Организацији ветерана у вези са разним подацима, па она сада можда блефира, јер та документа већ има.

Међу документима је и захтев бившег специјализованог тужиоца Дејвида Швендимана бившем тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу, из јуна 2015, којим се траже подаци о пресудама против конкретних особа, а помиње се и Хашим Тачи.

И београдски адвокат Милорад Константиновић, такође са листе заступника пред Специјализованим већима, сматра да је реч о класичном застрашивању:

– Доказ за то је чињеница да се у приштинским медијима намерно потенцира да су у пакету с досијеима имена сведока. Сада би приштинска полиција, у сарадњи са Специјализованим већима, требало да спроведе истрагу. Ако су документи ипак оригинални, то значи да је неко од запослених у тужилаштву или суду учинио кривично дело, а онда цела ситуација има несагледиве последице.

Из Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ поручују да је скандалозно уколико су њихове изјаве доспеле у руке некадашњих припадника ОВК.

– То је изругивање правди, али и ново убиство наших жртава, као и својеврсни притисак на чланове породица који су сведочили пред Специјалним судом за ратне злочине у Београду, а који је та сведочења проследио у Хаг – кажу у Удружењу. – Ово нас ипак неће поколебати да сведочимо против злочинаца. Право питање је има ли ко да заштити сведоке, с обзиром на то да је тзв. ОВК знатан број сведока већ елиминисао. Познато је како су прошли они који су желели да сведоче против некадашњег вође ове озлоглашене организације Рамуша Харадинаја.

Foto: Printskrin

Хисни Гуцати

Бивши српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић својевремено је тврдио да је више од 40 сведока у процесима “Харадинај” и “Љимај” убијено или застрашено. Кујтим Бериша је на пример настрадао у Подгорици, у саобраћајној несрећи. Он је сведочио током поступка у Хагу да су му Харадинајеви војници силовали супругу, њега мучили, а Србе убијали код Радоњичког језера. Према писању медија, још један од сведока Бедри Цури убијен је код Глоговца, да би затим његова кћерка Блеранда била прегажена у Косову Пољу. У јануару 2003, у близини комбината “Друри”, у Пећи, убијен је крунски сведок Тахир Земај, својевремено Харадинајев заменик и некада припадник ФАРК-а. Током и после суђења Дауту Харадинају ликвидирана је и већина чланова породице Мусај.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here