СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ХРВАТСКИХ ВЛАСТИ “Нема основа да табла са усташким поздравом буде уклоњена из Јасеновца”

Поделите:

Нема законског упоришта за уклањање спорне спомен плоче подигнуте припадницима ХОС у центру Јасеновца на којој исклесан усташки поздрав “за дом спремни”, утврдило је Министарство, пренеле су данас агенције. Премијер Хрватске Андреј Пленковић, међутим, у изјави за регионалу телевизију Н1 демантовао је те наводе.

Како су медији данас објавили, одлука је одговор је Министарства управе на интерпелацију најутицајније опозиционе СДП. Одговор СДП-у је већ написан, а министар управе Ловро Кушчевић ће га још једном, како се наводи, усагласати са премијером Андрејом Пленковићем.

– Неистинита је информација о одлуци владе да ће плоча ХОС-а с натписом “за дом спремни” остати у Јасеновцу – казао је премијер Пленковић у Бриселу, ренела је регионална Н1 тв.

Упитан треба ли та плоча тамо да остане, Пленковић је одговорио:

– Све сам рекао у интервјуу неки дан. То је тема о којој требамо разговарати са свим партнерима у влади. У интервјуу сам рекао све, прочитајте га. Кад то буде тема у Европском Савету, онда ћемо о томе причати – рекао је Пленковић.

Претходно је Вечерњи лист пренео да је Министарство управе утврдило да нема законског упоришта за уклањање спорне спомен плоче подигнуте припадницима ХОС у центру Јасеновца на којој исклесан усташки поздрав “за дом спремни”.

Хрватски Вечењи лист пише и да ће наредних дана уследити и састанци са удружењима ветерана на тему спорне спомен плоче.

Предлог одговора Министарства управе темељи се на проучавању законске регулативе која, каже извор Вечерњег из владе, не предвиђа санкције за истицање поздрава “за дом спремни”. Док се законска регулатива не измени, појашњава исти извор, нема упоришта у закону да се спорна спомен плоча, постављена прошлог новембра, уклони из Јасеновца.

Али, како наводи, свако ко сматра да та плоча вређа његова осећања може подићи тужбу суду.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. “Андреј Пленковић, међутим, у изјави за регионалу телевизију Н1 демантовао је те наводе.” – ХЕХЕ, Пицек не сме ни да каже… О ТАУСКА ВАРОШ, О ТИ УСКИ ЉУДИ… Само их је вечито српско преврташтво одржавало у животу – видие запад Херцеговине. Сада када нема ко да буде покатоличен, Пицекија је обична провинцијица, каква је била и у време Хабзбурга, овога пута на инфузији. А и то ће им ускратити ако буду непослушни.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here