Скандалозна одлука хрватских власти Прогнани Срби из Госпића морају да плате уклањање рушевина својих спаљених кућа

Поделите:

Трошкови рушења и уклањања рушевина износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала

Све већи број Срба протераних из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама, добија од локалне власти решење да о сопственом трошку уклоне рушевине својих кућа уништених у рату, каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и ту одлуку оцењује као “скандалозну и шокантну”.
Линта наводи да су Срби протерани из Госпића и других делова Хрватске огорчени јер Град Госпић жели да наплати од власника трошкове уклањања остатака њихових уништених кућа за чије рушење, каже, одговорност сноси хрватска држава.

– Трошкове уклањања уништених српских кућа у Госпићу и другим деловима Хрватске треба да сноси хрватска држава – сматра Линта и тражи од Министарства спољних послова да са “оваквим скандалозним понашањем” власти Града Госпића упозна Министарство спољних послова Хрватске и затражи да Град Госпић одустане од те “циничне и бескрупулозне одлуке”.

Kако је рекао, трошкови рушења и уклањања рушевина износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала, у случају да то не учине градска власт ће издати решење о уклањању рушевина које ће извршити друга лица, а уклањање ће морати да плате власници.

У случају да протерани Срби одбију да то учине, прети опасност да држава, након одређеног времена, отме њихову имовину због насталог дуга.

Линта подсећа да су хрватске паравојне и полицијске снаге током лета и јесени 1991. године убиле најмање 124 Срба и опљачкале, запалиле и минирале на стотине српских кућа на подручју Града Госпића с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

 

танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here