Скопље опрезно по питању чланства Приштине у Унеску

Поделите:

Македонија ће се са изузетним опрезом односити према захтеву Приштине за чланство у Унеску водећи рачуна о интересима свих, рекао је министар спољних послова Македоније Никола Димитров након разговора са косовским министром спољних послова Беџетом Пацолијем у Скопљу.

Димитров је, како преносе македонски медији, рекао да ће Скопље водити рачуна о интересима Србије, Приштине, али и о својим интересима, укључујући интересе прпадника албанске заједнице у Македонији.

“Македонија ово питање третира са изузетним опрезом, јер је то питање које раздваја два наша суседа. Ми нећемо имати кључну улогу у том процесу и када буде на дневном реду, имаћемо у виду интерес наших пријатеља на Косову, наших пријатеља из Србије и одлучићемо у складу са интересима Републике Македоније, који укључују интерес наших суграђана припадника албанске заједнице”, рекао је Димитров.

Димитров је рекао и да све балканске земље треба да нађу решења и за, како је рекао, најосетљивија питања с обзиром на то да ћемо сви у перспективи, једног дана, бити на једној страни.

Пацоли је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да се радује подршци Македоније с обзиром на то “да смо ми две суседне земље и да је наша судбина да сарађујемо”.

Медији преносе да су се Димитров и Пацоли договори о “одржавању заједничке седнице двеју влада, највероватније почетком наредне године”.

Македонија је, иначе, признала једнострано проглашену косовску независност заједно са Црном Гором, а дипломатске односе Скопље и Приштина су успоставили 2009. године.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here