Скопље: „Поправне“ реформе воде у НАТО

Поделите:

Поруке охрабрења Скопљу за напредак у евроатланским интеграцијама. Македонија очекује ускоро да направи искорак према чланству у НАТО и ово нам охрабрење много значи – изјавио је Заев

Премијер Македоније Зоран Заев у среду је у Скопљу на сусрету са помоћником генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Илдемом Тачаном, добио „снажну охрабрујућу и подржавајућу поруку“ првог човека Северноатланске војне алијансе Јенса Столтенберга за напредак у приближавању ове земље евроатланским интеграцијама.

У Скопљу је саопштено да Македонија већ 18 година успешно припрема Годишњи план за членство у НАТО, а како је истакао Тачан, “у кратком периоду напраљен је напредак“ према евро-интеграционим процесима и стабилизација државе на миран, демократски начин.

У пренетој поруци, како је саопштено, Столтенберг честита Скопљу и охрабрује начин на који је посвећено реформамама.

– Влада је свесна значаја реформи које отварају пут према НАТО и ЕУ, али тиме и квалитетног живота грађана. Стратешки циљеви Македоније су чланство у НАТО и ЕУ. Македонија очекује ускоро да направи искорак према чланству у НАТО и ово нам охрабрење много значи – изјавио је Заев.

Разговарано је о великом значају реформи у делу доброг владања и владавине права, реформи у одбрани, могућностима будућег повећања буџетских средстава за одбрану, као и повећање учешћа Македоније у међународним мировним мисијама, поштовању Охридског оквирног споразума и развоја добросуседскх односа, „где Македонија показује видљиве резултате“.

Констатовано је да постоји могућност развоја сарадње између Македонија и НАТО у делу образовања и формирања стручних тимова који би Скопљу били од помоћи у остваривању важних реформских процеса.

Потврђен је „велики значај НАТО у стабилности и безбедности целог региона“. Високи званичник НАТО се у Скопљу сусрео и са спикером македонског парламента Талатом Џаферијем који је „као бивши заменик-министра одбране, а потом и као и министар одбране, имао велики ангажман и удео у напорима за пуноправно чланство у НАТО“ и са актуелним министром војним Радмилом Шећеринском.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here