СKОРО 2.000 ЗДРАВСТВЕТНИХ РАДНИKА ГОДИШЊЕ НАПУСТИ СРБИЈУ Одлазак у Немачку има размере ЕГЗОДУСА

Поделите:

Скоро 2.000 здравствених радника годишње напусти земљу, а највише иду у Немачку, показују подаци добијени укрштањем бројева које воде синдикати и коморе лекара и медицинских сестара.

Председница војвођанског огранка Kоморе медицинских сестара и здравствених техничара Ранка Јешић упозорила је да много здравствених радника одлази и на Блиски исток, у Kатар или Саудијску Арабију, али да одлазак у Немачку “има размере егзодуса”.

Јешић је казала да медицинске сестре и техничари одлазе из више разлога због плата од 35.000 динара, неплаћених дежурстава и неплаћеног прековременог рада, као и због ненапредовања у послу.

“Тамо немате непотизам политичких партија, да неког примите само да би седео. Оне тамо раде, неко прати њихов рад, врло брзо напредују, плаћене су, ниједан радни сат им није закинут и не може да се деси да једна сестра ради са 40 пацијената”, рекла је Јешић за Војвођански аналитичко истраживачки центар.

Додала је да је Немачкој потребно око 10.000 квалификованих медицинских сестара, а онима који оду омогућује се да поведу и комплетне породице са собом.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here