СКОТ: Српски народ и Влада да се запитају да ли ратни злочинац може бити професор

Поделите:

Амерички амбасадор Кајл Скот поново се осврнуо не тему српских генерала, те је рекао да је незамисливо да у САД осуђени за ратне злочине буду предавачи на војним академијима, алудирајући на српског генрала Лазаревића.

По његовим речима, на војним академијама у САД студенти уче о важности правила рата и поштовању Женевске конвенције.
„То је више питање за народ и Владу Србије, да ли сматрају да осуђени ратни злочинац може да буде професор будућим генерацијама војника. Оно што могу да кажем је да у мојој земљи поштујемо ратни закон и Женевску конвенцију, што значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је противно ратном закону“, рекао је Скот.

„То значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је против правила ратовања. Незамисливо је да на нашим војнима академијама да поручник Кели, који је водио своје трупе у Милају и починио масакре над цивилима или командант Абу Граиб затвора, да би ико био изабран да подучава америчке војнике како се предводи вод или управља затвором”, навео је Скот.

Министар одбране Александар Вулин недавно је потврдио да ће међу предавачима на Војној академији бити генерал Владимир Лазаревић, осуђен пред Хашким судом за наводну командну одговорност за наводне ратне злочине и генерал у пензији Божидар Делић, као и актуелни начелник генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Лазаревић је у време НАТО агресије био командант Приштинског корпуса, Диковић на челу 37. моторизоване бригаде, а Делић командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије.

Вулин је одговорио Скоту, запитавши се „да ли треба да славимо НАТО бомбардовање“.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је Скоту да се не меша у унутрашња питања Србије.

vostok.rs
Поделите:

7 Коментари

  1. Hm,hmm…to,sto je nasa vojska,dala po usima Atlantskoj prigadi,nije ratni zlocin,zlocin je sto su se,muvali medju civilima,pa ima civlnih ne zlocina.Ako se,doda,obaranje, Maljinih meteoroskih balone,ostalih letecih predmeta,do 50 komada,daje pravo gubitniku da se ljuti,ali ne i pravo dacse mesa u ” obrazovni sistem”, kako pobediti fasizam i neprijatelja.

  2. Bice kako kaze Ckot, bas kao sto je i sada

    ….a na njegovim “akademijama” ove sto sad “poducavaju” poducavali hitlerovi kadrovi; sa “akademija” uspjesno izlaze “obuceni” yzrasliji hitlerjugendsi- krug zatvoren…
    Nego, “brine” ova Daciceva h r a b r a…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here