SKOT: Srpski narod i Vlada da se zapitaju da li ratni zločinac može biti profesor

Podelite:

Američki ambasador Kajl Skot ponovo se osvrnuo ne temu srpskih generala, te je rekao da je nezamislivo da u SAD osuđeni za ratne zločine budu predavači na vojnim akademijima, aludirajući na srpskog genrala Lazarevića.

Po njegovim rečima, na vojnim akademijama u SAD studenti uče o važnosti pravila rata i poštovanju Ženevske konvencije.
„To je više pitanje za narod i Vladu Srbije, da li smatraju da osuđeni ratni zločinac može da bude profesor budućim generacijama vojnika. Ono što mogu da kažem je da u mojoj zemlji poštujemo ratni zakon i Ženevsku konvenciju, što znači da i najbolji vojnici imaju obavezu da odbiju naređenje koje je protivno ratnom zakonu“, rekao je Skot.

„To znači da i najbolji vojnici imaju obavezu da odbiju naređenje koje je protiv pravila ratovanja. Nezamislivo je da na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Milaju i počinio masakre nad civilima ili komandant Abu Graib zatvora, da bi iko bio izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom”, naveo je Skot.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno je potvrdio da će među predavačima na Vojnoj akademiji biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za navodnu komandnu odgovornost za navodne ratne zločine i general u penziji Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević je u vreme NATO agresije bio komandant Prištinskog korpusa, Diković na čelu 37. motorizovane brigade, a Delić komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Vulin je odgovorio Skotu, zapitavši se „da li treba da slavimo NATO bombardovanje“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je Skotu da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije.

vostok.rs
Podelite:

7 Komentari

  1. Kakvi licemeri i gadovi,vi da poštujete međunarodno pravo kao prvo ne biste bombardovali Srbiju i Rep. Srpsku. Naši Generali su branili narod od vas NATO skotova.

  2. Hm,hmm…to,sto je nasa vojska,dala po usima Atlantskoj prigadi,nije ratni zlocin,zlocin je sto su se,muvali medju civilima,pa ima civlnih ne zlocina.Ako se,doda,obaranje, Maljinih meteoroskih balone,ostalih letecih predmeta,do 50 komada,daje pravo gubitniku da se ljuti,ali ne i pravo dacse mesa u “ obrazovni sistem“, kako pobediti fasizam i neprijatelja.

  3. Bice kako kaze Ckot, bas kao sto je i sada

    ….a na njegovim „akademijama“ ove sto sad „poducavaju“ poducavali hitlerovi kadrovi; sa „akademija“ uspjesno izlaze „obuceni“ yzrasliji hitlerjugendsi- krug zatvoren…
    Nego, „brine“ ova Daciceva h r a b r a…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here