СЛОБОДАН АНТОНИЋ: Елита која није спремна да се жртвује за свој народ – и није елита

Поделите:

Професор Филозофског факултета у Београду и уважени социолог, један од водећих интелектуалаца у Србији, др Слободан Антонић, био је гост Андрићевог института где је у оквиру циклуса предавања „Српски 20. век“ одржао предавање „Два века избора у Србији“. Овом приликом, професор Антонић дао је интервју за „Искру“.

– Ова генерација која сада живи и ради у Републици Српској је на оружју направила државу. Дакле, када ви направите државу својом сопственом крвљу, онда се ви према њој односите другачије него када је некако наследите. Многи у Србији доживљавају државу као неко потпуно природно стање. Али држава није природно стање. Народи без државе најчешће нестају – истиче Антонић.

– Сад имате ту нову врсту колонизације где онај ко постаје колонија то некако ради са радошћу. Најбољи доказ за то је дотација коју добијају странци. У питању је 10 000 евра које добијају по раднику, што њима заправо омогућава да имају бесплатну радну снагу по неколико година. Економисти кажу да тако нешто у тој мери, а да се примењује на тако сиромашну земљу не постоји нигде на свету. Кад дајете бесплатну радну снагу страним инвеститорима, а домаћи инвеститори то не добијају, онда постаје јасно какав је дух те земље и онда се заиста може говорити о аутоколонијализму – додаје професор Антонић.

– Када је реч о пропаганди и невладиним организацијама, морам рећи да мислим да у овом тренутку та главна идеологизација, главна пропаганда, можда не иде преко невладиних организација, него преко универзитета. Ту се врши један велики део идеологизације и пропаганде. Ми заправо имамо настојање да се младе генерације придобију за један начин размишљања и за једну идеологију. Са друге стране, морам да кажем да наше младе генерације истовремено показују и једну врсту самосталности у размишљању, а то баш није тако лако – уочава Антонић.

– Без обзира на пропаганду да је Косово давно изгубљено, да ми тамо немамо ништа и да преговорима треба да добијемо било шта, видите да сва истраживања јавног мњења показују да 70% наших људи не жели да прихвати одрицање од Косова зарад Европске уније. Преко 80% људи је против НАТО пакта. Ово показује да ако је проблем у једном делу наше елите, онда није проблем у нашем народу. Народ има много јаснију перспективу и визију што се тиче Косова. Најважније је да сви људи који сматрају да је Косово једно од кључних стубова нашег не само идентитета, него и државе и духовности, буду на неки начин сигурни у то да ћемо ми ту ствар да одбранимо. Не можемо рећи да ће то да се заврши ове или следеће године, али једнога дана Србија ће сигурно да се врати на Косово. Као што се вратила 1912. године, вратиће се поново. Морамо да будемо оптимисти и да имамо веру – речи су Слободана Антонића.

 

iskra.co
Поделите:

1 коментар

 1. ДА ЛИ ЈЕ СВЕ БАЛАСТ?

  Баласт је маса терета који се додаје на једну страну неког тела како би се постигла равнотежа. На неки начин контејнери скупљају баласт од неких, а некима је то спас, с које стране гледано. Након промене власти на изборима, предходна власт је баласт, не новим властима, већ народу. Када се политичари домогну власти, одбацују морал и савест као баласт. Зашто све то?

  ♣ Министри много се глупирају, када се праве да су паметни.
  ♣ Гладан сам био и у време Милошевића. Тада сам бар био и милијардер.
  ♣ За разлику од лекара, саобраћајце интересује само алкохол у крви, а брига их за шећер, холестерол и притисак.
  ♣ Број народних кухиња најбољи је доказ да власт има поверење код гладног народа.
  ♣ Како су почели да нам командују ови из Брисела мора да смо постали члан ЕУ.
  ♣ Када председник државе све зна, премијеру и министрима довољно је да имају само што веће уши.
  ♣ Неписмени не праве разлику између ћирилице и латинице. Исто их читају.
  ♣ У целибату сам, осим што немам женску, немам ни мушкарца. Свакако, теку дани?
  ♣ Власник Србије скинуо је пензије за 10’20%. Већ две године исти свакодневно повећава пензије и никако да је повећа. Боји се да се пензионери не преједу.
  ♣ Која обећања имају пензионери и то свакодневно, а они због тога изгласавају свога гробара.
  ♣ ΛV је уништио нељудски пензионера. Они не могу да демонстрирају, јер их мучи беда, глад, костобоља, простата. Куда ли могу да иду?
  ♣ Како је ΛV почео да штеди на пензионерима, постоју вероватноћа да им уведе медикаменте против апетита.
  ♣ По ономе, клин се клином избија, плагијатор доктората се брани плагијатом, а студент Јакшић је “жртвени јарац”, знао он или не.
  ♣ Весић напада Ђиласа. Док је био у ДС радио је по прописима ДС и слепо слушао тог истог Ђиласа, а сада се тога не сећа. Заборавио је, брука?
  ♣ Најављује се закон о пореклу имовине. Питам се, како ће проћи они који немају порекло о себи?
  ♣ И ΛV може да се пређе. Уплатио три милиона евра у предизборни фонд Хилари Клинтон, а она изгобила њега. Желим му више среће и мање пара са Трампом, на следећим изборима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here