Слободан Самарџић: Србија срља у режим личне власти

Поделите:

Србија срља у режим личне власти. Пошто је само из себи знаних разлога са уставно јачег места премијера прешао на слабије место шефа државе, Александар Вучић наметнуо је Србији за председника владе политички сасвим анонимну личност. Особа са танким дипломама, просечном професионалном каријером и без икаквог политичког искуства даривана је најпре местом министра за државну управу, а после непуне године и местом премијера. Тако сви учествујемо у тесту – докле Србија може да трпи личну својевољу владара, засновану на одлучујућој спољној подршци.

Овим је Вучић и практично отворио најављену тзв. јавну дискусију о уставу и Косову. Дискусија ће се водити у вези већ донетих одлука и свршених ствари. Прво, о уставној реформи правосуђа пресудио је акциони план за преговарачка поглавља 23 и 24. Друго, промена политичког система је већ на делу, јер садашњи устав не познаје делујућу институцију свемоћног. Треће, наша влада се још пре три и по године обавезала да ће са Косовом потписати обавезујући правни документ о свеобухватној нормализацији односа.

Улога јавне дискусије о Уставу Србије и Косову је да аминује ове већ донете одлуке, како би храбри председник имао иза чега да се сакрије.

 

 

Поделите:

2 Коментари

 1. Jutros vidim vest,u kojoj je slika MUTANTA…rodjeno cudoviste ,pola covek,pola jagnje…
  Nekako,potseti me na ovu situaciju ,kada Vucic rece,Ivica ce se baviti politikom,Ana ekonomijom…
  MUTANT SITUACIJA…
  Dakle,predsednik polit-ekonomske vlade,bice IVICA BRNABIC.
  Ali,”engleski zaplet” ne miruje…tu se ubacuje Sinisa Mali,uhlebljen unapred,a da leba ima… (cuveni zapadni recept,zatiranja tragova,letecim izmenama I rotacijama “kadrova”) ,a vec je ubacen Selakovic,u kabinet predsednika…obojica,kao sive eminencije,koje ce mo sve cesce vidjati…portparoli,spikeri…
  SELAKOVIC MALI…jednim dahom receno,za sevove oba kabineta.
  Pri tom,i “skupstina” deluje “telesno” inkorporirana u “najvise organe”…pa mozemo,kao u nekim zemljama,imati dva prezimena za ime vlast…Ivica Brnabic Gojkovic.
  Sto bi rekao Vucic…I partizani I Hrvati I cetnici…milina.
  A mozemo dodati jos jedno ime,sto je uobicajeno u svetu,da imas dva imena…pa bi se sef svekolike nove vlasti, zvao ALEKSANDAR IVICA BRNABIC GOJKOVIC,sa nadimkom “VUCIC”.
  Na kraju one pocetne vesti,kaze se da MUTANT (pola covek,pola jagnje) nije preziveo,a da ce se njegovi ostaci koristiti u naucne svrhe…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here