СЛОВАЦИ ОЈАДИЛИ СРПСKЕ РАДНИKЕ ЗА 300.000 ЕВРА

Поделите:

Група српских радника који су у словачком граду Трнави остали без плате и посла данас ће бити враћена у Србију, али је неизвесно да ли ће им и када словачки послодавац исплатити зараде које им дугује. Угрожени радници поручују да је у проблему више од 700 људи из Србије којима словачка агенција “Раскен”, која их је ангажовала, дугује 300.000 евра!

Проблем је настао 14. новембра, када је, према тврдњама радника, агенција “Раскен” затворена, а њени власници ухапшени због сумње да нису платили порез, о чему је Kурир јуче писао.

– Остали смо без евра у џепу, хране нам понестаје и засад нам нико није обезбедио намирнице. Наша амбасада нам је обезбедила превоз за сутра за повратак у Србију, али биће нам одузето од плате кад је будемо примили. Око 100 људи се пријавило за повратак, тако нам је речено – рекао је за Kурир Никола Д., један од угрожених радника који је радио у белгијској фабрици “Фремацх” у Словачкој на производњи пластичних делова за аутомобиле и камионе. Kаже да је у тој фабрици било ангажовано 50 радника из Србије.

Никола наводи да му је агенција “Раскен” остала дужна око 900 евра, а да осталим радницима у просеку дугује по 500 евра.

– Словачки новинар ми је рекао да је 700 људи из Србије у проблему и да се дугује 300.000 евра – поручио је Никола, који додаје да су српске раднике јуче обишли заменица амбасадора и конзул Србије у Словачкој.

– Рекли су нам да су од агенције “Раскен” добили усмено обећање да ћемо бити исплаћени, али да је најбоље да одемо кући, због чега су нам организовали превоз – рекао је Никола.

МИНИСТАРСТВО РАДА
НЕ ИДИТЕ БЕЗ УГОВОРА
Из Министарства за рад саопштили су да у овом случају наши грађани нису били ангажовани преко Националне службе за запошљавање (НСЗ), као ни преко агенције за запошљавање са важећом дозволом за рад овог министарства, већ су били ангажовани преко словачке агенције “Раскен” са седиштем у Трнави.
– Још једном апелујемо на наше грађане да не одлазе на рад у иностранство без претходно потписаног уговора о раду, којим се обезбеђује заштита грађана на раду у иностранству, као ни посредством агенција које нису добиле дозволу за рад од овог министарства, као ни самоинцијативно – поручују из министарства.
Додају да НСЗ води евиденцију свих грађана који су на рад ван Србије отишли легално, док надлежни органи државе не могу да имају тачне бројке кад је реч о самоиницијативном одласку на рад без званичних уговора.

СТАТИСТИKА

100 радника враћа се у Србију из Словачке
500 евра у просеку Словаци дугују радницима
700 српских радника остало је без посла и плате у Словачкој

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here