Словеначки посланик прогурао амандман којим европски пут Србије желе да услове “признавањем геноцида у Сребреници”

Поделите:

Посланици Европског парламента у оквиру расправе о Извештају о напретку Србије усвојили су и амандман словеначког заступника Игора Шолтеса о Сребреници у коме се наводи да је “признавање геноцида у Сребреници основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ”.

– Парламент жали због понављеног порицања геноцида у Сребреници од стране неких српких званичника; подсећа их да је пуна сарадња са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, и механизмом који га је наследио, такође укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука; наглашава да је признавање геноцида у Сребреници основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ – пише у амандману Игора Шолтеса испред парламентарне групе Зелених, преноси Н1.

Европарламентарци су данас усвојили документ у коме се оцењује да је Србија остварила напредак, у првом реду када је реч о економским реформама. Међутим, оно што се наводи као ствар на којој је неопходно озбиљно радити и где се очекују конкретни резултати су реформама правосуђа, борба против корупције и слобода медија.

Без обавезујућег карактера

Резолуција нема обавезујући карактер, она служи као смерница земљама које се налазе на путу евроинтеграција као и земљама чланицама ЕУ. Реакција на овај амандман, који је практично постао део Резолуције ЕП, још увек нема.

Међутим, ово није једини амандман који је Шолтерс, заједно са својим колегама поднео и који је усвојен. Наиме, део Резолуције постао је и амандман који се односи на Савамалу, односно догађаје из 2016. године.

– Примећује се известан напредак у случају незаконитог уништавања приватне својине и лишавања слободе кретања у београдској четврти Савамала у априлу 2016. године – пише између осталог, док се државни органи позивају да реше тај случај и приведу починиоце.

У резолуцији се спомиње и градња хидроелектрана на Старој планини. У једном од такође усвојених амандмана, српска влада се позива да “усвоји неопходне мере очувања заштићених области, нарочито узимајући у обзир развој хидроелектрана у осетљивим подручјима као што је Национални парк Стара планина”.

Иначе, у данас усвојеној Резолуцији о Србији, генерално је поздрављено ангажовање Србије на европском путу. Међутим, оно што се и овог пута, као и раније, наводи као приоритет јесте реформа правосуђа, владавина права, ефикасност и независност судства, борба против корупције…

Европски парламент похвалио је Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио важност нормализације односа са Kосовом.

Наглашава се важност убрзања ”нове фазе дијалога” која се се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Kосова кроз ”дефинисани правно обавезујући споразум”, а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза.

У документу се и осуђује убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића и апелује на проналажење починилаца.

Резолуција о Србији усвојена је са 503 гласа “за”, 85 “против” и 47 уздржаних.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here