СЛУЧАЈ БАКЕ ОЛИВЕРЕ Затвор или да плати 150.000 динара

Поделите:

Бака Оливера, која је ухваћена како шета за време полицијског часа, добила је новчану казну од 150.000 динара. Због ове ригорозне казне, поставља се питање хоће ли морати да проведе 150 дана у затвору уколико нема новца да плати казну?

Да је старијим суграђанима најтеже од проглашења ванредног стања, говори чињеница да им је потпуно забрањен излазак из куће, да удахну свеж ваздух и да се мало прошетају. Једино време када могу да изађу напоље је викендом, када им је дозвољено да од четири ујутро до седам оду до продавнице.

– Србија је једина земља која је затворила старије суграђане у своје куће. Прича је екстремна и нехумана, јер су они онда упућени да им други доносе храну или лекове. У великом су како здравственом и егзистенцијалном, тако и психолошком проблему, падају у депресију и анксиозност, а било је и примера самоубистава – два у Новој Вароши. Проблем је са пензионерима који немају никог од родбине, који немају хране и који некада морају да оду до продавнице. Не видим никакав разлог због чега њима не би било омогућено да за време полицијског часа имају сат или два за неко нормално време када продавнице раде – пита се адвокат Владимир Тодорић.

Он наводи да се прихватљивије решење може наћи, само уколико се то жели.

– Време које им је председник Вучић доделио, од четири до седам ујутру викендом, време је када не раде апотеке и када они не могу да набаве лекове. Није хумано терати старије људе да устају у то доба. Вучић је чак изјавио да жели да обесхраби људи да излазе у то време. Тиме их он ставља у још тежи положај по сопственом признању – каже адвокат.

Што се тиче бака Оливере, Тодорић каже да 1.000 динара кошта један да проведен у затвору.

– Мислим да наши старији суграђани то нису заслужили јер су то драконске мере које за циљ имају обесхрабрење других, али су неправедне ка појединцима – заључује адвокат.

Подсетимо, бака се нашла на удару друштвених мрежа и бројних коментара када су је затекли на улици и питали куда је пошла, на шта је она одговорила да је ишла на час енглеског језика…

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here