Случај Калабић: “Четничка ренесанса достигла врхунац”

Поделите:

Београд — Скупштина Србије пре 13 година, на иницијативу Српског покрета обнове, изгласала је изједначавање права припадника четничког и партизанског покрета.

Сада, после рехабилитације Николе Калабића, странка Расима Љајића најавила је покретање иницијативе и усвајање декларације којом би се афирмисао антифашизам и спречила ревизија историје.

Злочинац или жртва комунистичког режима? Срамотна одлука суда или исправна одлука о рехабилтацији једног од четничких вођа?

У Социјалдеморатској партији Србије кажу да се мора стати на пут рехабилитацији окупаторског режима у тадашњој Србији.

“Свесни смо чињенице да данас морамо зауставити рехабилтацију окупатора и ратних злочинаца, спречити ревизију историје и покушаја да они који су поражени у Другом светском рату ставе сада на страну победника. Фашизам је поражен цео свет то зна и свима је јасно ко је од почетка до краја Другог светског рата био на страну победника, а ко на страни поражених”, наводи Мехо Омеровић.

Управо СПО, странка која је промовисала Равногорски покрет и борила се за рехабилитацију њихових припадника, спремна је да подржи ову декларацију. Уз одређене услове.

“Ми тражимо да се ако се предлаже Скупштини Србије на разматрање Декларација о антифашизму да се осуде и злочини који су чинили комунисти како на тлу Србије тако и бивше Југославије и све оно што је учињено невином становништву. Убиства, депортације, одузимање имовине, прогони”, истиче Александар Чотрић из СПО.

Данило Шаренац из Института за савремену историју наводи да је у току ревизија историје и траје једна борба за то сећање о Другом светском рату.

“Та борба траје од 1991. године, а овај случај Николе Калабића показује да је та чатничка ренесанса можемо рећи већ достигла врхунац у овом тренутку али да свакако постоје бројни докази који показују да свакако Никола Калабић није био невин у Другом светском рату”, наводи Шаренац.

Никола Калабић током рата био је један од најистакнутијих четничких команданата.

Теретио се за бројна убиства која су починили припадници Корпуса горске гарде у космајском, смедеревском и аранђеловачком крају 1943. и 1944. године.Виши суд у Ваљеву рехабилитовао је у петак некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини Николу Калабића.

Поступајући судија Драган Обрадовић утврдио је током поступка, који је покренула Калабићева унука Весна Калабић, да се ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, донетим од априла до октобра 1945, које се односе на Николу Калабића.

Виши тужилац у Ваљеву рекао је агенцији Бета да ће се свакако жалити Апелационом суду у Београду.

Због рехабилитације Калабића данима се не смирују политичке страсти.

Покушај рехабилитације четничког команданта Николе Калабића је сраман и увредљив, изјавио је министар за рад Александар Вулин.

“Сраман је зато што је нехватљиво да држава Србија српски народ сада 70 година након Другог светског рата треба да пређе на страну поражених”, рекао је Вулин.

Исто је изјавио и српски шеф дипломатије Ивица Дачић наводећи да је то “штети угледу Србије”, док је министар трговине Расим Љајић најавио је његова странка покренути иницијативу за усвајање Декларације о афирмацији антифашизма.

Како каже, рехабилитација Николе Калабића баца сенку на велику жртву коју је наша земља поднела у борби против фашизма.

Осим тога, потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић нагласио је да се не меша у рад судова, али и да лично сматра да је пресуда о рехабилитацији Николе Калабића срамна, као и да је “једина позитивна ствар то што одлука још није правоснажна”.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here