Смењен научник светског гласа – Миодраг Стојковић

Поделите:

Генетичар Миодраг Стојковић, најпознатији домаћи и један од водећих светских научника у својој области, није више шеф Kатедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука (ФМН) у Kрагујевцу.

На то место, одлуком декана ФМН Владимира Јаковљевића, сазнаје наш лист, именована је професорка тог факултета Биљана Љујић.

Са Факултета медицинских наука, поводом ове смене, стижу супротне информације. Чланови Kатедре за матичне ћелије, њих деветоро, међу којима је и њен досадашњи шеф, Стојковић, јуче су од декана ФМН у отвореном писму затражили да „преиспита своју одлуку о смени“ на челу те катедре, коју је, како наводе, донео „без претходног разговора са професором Стојковићем“.

Декан Јаковљевић, пак, у изјави за Данас тврди да је до промене на месту шефа Kатедре за матичне ћелије дошло „уз сагласност“ његовог, како каже, „блиског пријатеља др Миодрага Стојковића“.

Професор Стојковић јуче није био доступан јавности, те смо остали ускраћени за његов коментар о овом случају. Његове колеге са Kатедре за матичне ћелије сматрају, међутим, да његов потпис на отвореном писму декану Јаковљевићу недвосмислено сведочи да је смењен мимо своје воље, те да, истовремено, довољно говори и о томе шта мисли и како се осећа поводом смене на челу катедре чији је оснивач. Они су писмом обавестили декана Јаковљевића да „нису сагласни са сменом професора Миодрага Стојковића“, која „уједно значи и распуштање Kатедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама на Факултету медицинских наука“. Тим пре што се на место др Стојковића „доводи наставник који није члан те катедре“.

„Грех“ који се не прашта

– Са више од 200 радова на СЦИ листи и више од 13.300 цитата, те Х-индексом 60, професор Миодраг Стојковић најпознатији је и најпризнатији научник у Србији. Један је од најеминентнијих научника у области матичних ћелија на свету. Професор Стојковић био је члан тима који је извео прво клонирање животиње у Европи. Руководио је тимом који је извео прво клонирање људског ембриона у терапеутске сврхе на свету, наводе, између осталог, чланови Kатедре за матичне ћелије на крагујевачком Факултету медицинских наука.

Dnevno

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here