Смртност од Ковида значајно опала у Британији откако лекари одбијају да користе респираторе

Поделите:

Анализа је показала да је стопа смртности међу тешко болесним пацијентима Covid-19 нагло опала јер су лекари одбили употребу механичких вентилатора. Шансе за смрт у јединици интензивне неге (ЈИН) повећале су се од 43 процента пре него што је пандемија досегла максимум до 34 процента у периоду после.

У јучерашњем извештају, Национални ревизорски и истраживачки центар за интензивну негу рекао је да у том периоду нису уведени нови лекови нити промене клиничких смерница које би могле објаснити ово побољшање. Међутим, употреба механичких вентилатора драматично је пала. Пре врхунца пријема пацијената 1. априла, 75,9% пацијената са Covid-19 је интубирано у року од 24 сата од доласка на ЈИН, што је онај део који је након врхунца пандемије пао на 44,1%.

У међувремену, онај део пацијената са ЈИН који су стављени на вентилатор у било ком тренутку пандемије је опао за 22 процентна поена до 61 проценат у било ком периоду врхунца епидемије. Истраживачи су сугерисали да је ово могао бити резултат „неформалног учења“ међу мрежама лекара да су пацијенти на вентилаторима прошли горе него што се очекивало.

Др Шарлот Самерс, предавачица медицине интензивне неге на Универзитету у Кембриџу, рекла је: „Људи су дизајнирани да уносе кисеоник у плућа усисавањем под негативним притиском – док вентилатор дува кисеоник у плућа позитивним притиском.
„Милиони година еволуције су се уротили да испоруче кисеоник у ваша плућа на сасвим другачији начин од механичког вентилатора. Дакле, свака особа која иде на вентилатор, то је неоптималан начин дисања у поређењу са оним за шта сте дизајнирани, али као и свака терапија која се даје било коме за било коју болест, несумњиво је да у себи садржи и негативне стране.“

Превод редакција Видовдана

telegraph.co

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here