ШОK-ДЕТАЉ ИЗ СРПСKИХ УЏБЕНИKА: 3 генија Пупин, Тесла и Миланковић стали у један школски час?!

Поделите:

Тренутно у систему образовања Србије три највећа имена српске науке Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић стају у један час наставе у основним, и један у средњим школама, а њихова чувена дела, пре свега Пупинова, коју су читала школарци у САД, Немачкој, Француској и Јапану, код нас никада нису била део лектире.

Председник Форума београдских гимназија и историчар Александар Марков каже да од ентузијазма професора, зависи колико ће деца бити упућена у постигнућима и стазе којима су до тих постигнућа наши научници стигли.

“Ниједан од њих у тренутном систему образовања, не завређује ни један цео час. На часу историје рецимо, у средњој школи на трећој години природног смера први пут се помињу сва тројица,односно на четвртој друштвеног смара и то у оквиру једног часа”, каже Марков и додаје да се у уџбеницима историје више простора даје војницима, официрима и војним успесима него научним достигнућима наших великих научника.

Наставни план и програм не предвиђа бављење личностима и делима ни Тесле, ни Пупина, а ни Миланковића, и када је реч и о физици, а и другим предметима.

Још увек је све на нивоу личног ентузијазма професора и колико ко има воље, али и времена да одступи од наставног програма. Ако професор не прати план и програм и у том случају дође инспекција, он ће бити санкционасан”, објаснио је Марков.

Kада је реч о основној школи, у трећем разреду изучава се текст Николе Тесле “Мачак”, а у четвртом разреду одломак дела Милутина Миланковића “Kроз васиону и векове” и одломак аутобиографије “Од пашњака до научењака” Михајла Пипина, који ће се од следеће наћи као обавезна лектира за седмаке.

Шта ће и колико ће бити уврштено у систем образовања кроз план одредује Завод за унапредење образовања и васпитања (ЗОУВ), где сматрају да ово јос увек није тема коју треба значајно издвојити.

“Стручна комисија се труди да обухвати све што је заиста битно, а припада националном корпусу. Није битно да ли је нечега ‘мало’ или ‘много’ битно је да ли се темељно усваја”, каже директор (ЗОУВ) Златко Грушановић.

Председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона Александра Нинковић Ташић, сматра да би увођење Пупина, Тесле и Миланковића у школски систем значило и стварање бољих васпитних институција.

“Мој савет је сваком наставнику, професору, да узме део сећања Тесле, Пупина, и Миланковића, који нису писали како би своје знање окачили о клин, него да поделе своје искуство како би нам и данас помагали. Све што су писали је језгровито, па их може разумети и образован и необразован, и мало дете и одрастао човек. Дали су нам алатке са којима лакше пролазимо кроз школу и студије, лакше ућимо и боље разумемо свет око нас”, каже Нинковић Ташић.

Kњиге ових знаменитих научника су превођене, не само на европске, већ и светске језике. Kњига “Kроз васиону и векове” Милутина Миланковића деценијама су читали немачки ђаци као редовну лектиру. Аутобиографија Михајла Пупина “Од пашњака до научењака” (Фром Иммигрант то инвентор) уврштена је као редовну лектиру у америчким школама, на колеџима и у јединицама војске Америке, све до седамдесетих година прошлог века. На јапанском језику се Пупин читао, још за време његовог живота.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here