Шок на гробљу када је ископано Гишкино тело: Није иструлило ни после 26 година

Поделите:

На Централном гробљу у Београду у петак су ексхумирани посмртни остаци Ђорђа Божовића Гишке, ког су деведесетих година звали “витез са асфалта”. Он ће у суботу бити положен у породичну гробницу у Kучима у Црној Гори, где ће почивати поред својих родитеља. Међутим, када је ковчег отворен, сви који су видели тело, остали су затечени.

Први су га видели радници који су извадили ковчег. Онда су ме позвали да видим. Шокирала сам се! Мој Ђорђе после 26 година није иструлио. Одмах су ми на памет пале речи монахиње која је уз оца Тадеја била до смрти. Она је пре неколико дана позвала моју ћерку и рекла јој: “Немојте, децо, да се изненадите када видите тело” – прича Славица Божовић, Гишкина сестра.

Она је затим описала како је изгледало тело њеног брата.

– Изгледало је као мумија. Kожа је била сасушена, донекле потамнела, али нигде није било трулежи. Видела сам му руке и тетиве на њима. Kада су га радници пребацивали у метални сандук, ништа се није померило. И сада ми ођекују у глави речи мога брата: “Бићу јачи мртав него жив”. Ово је само потврда да је све што је говорио истина. Бог га је благословио, ја то знам – рекла је Славица за београдске медије.

На Централном гробљу јуче је била и Тања Матић, супруга покојног Бранислава Матића Белог, Гишкиног најбољег друга.

– Сви смо се шокирали када је отворен ковчег. Његово тело је било цело, једино је одело на неким местима пропало – рекла је Тања Матић.

Након што је тело пребачено у метални ковчег, породица и Гишкини саборци су кренули пут Црне Горе, где ће Божовић бити сахрањен у породичној гробници на гробљу у селу у Kучи. Отац Амфилохије ће држати парастос.

Постојећи споменик на Централном гробљу у Београду остаће где јесте, за успомену.

Наш истакнути патолог Зоран Станковић објашњава да су се овакви случајеви већ дешавали.

– То значи да је у гробници било струјања ваздуха и да је дошло до исушивања посмртних остатака, такозване мумификације, при чему су мекоткивне структуре очуване сасушене, скврчене. Тело изгледа као пергамент хартије и на њему могу да се региструју повреде одраније – рекао је Станковић.

Подсећамо, пре месец дана одржан је помен, на који је дошло око 100 људи. Неколико њих било је и у мајицама Српске гарде.

Божовић је основао паравојну формацију Српска гарда заједно са вођом Српског покрета обнове Вуком Драшковићем и Браниславом Матићем.

Kако су пријатељи говорили, био је господин човек са манирима, обишао је свет, говорио неколико језика. Цела његова соба била је у књигама, од пода до плафона, на свим језицима које је говорио. Научио их је путујући и боравећи у затворима. Причало се и да је држао предавања затвореницима, учио их језицима.

Убијен је на ратишту у Госпићу 15.9.1991, само дан пред рођендан.

 

Телеграф

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here