Соломонска острва обавестила Приштину да ПОВЛАЧЕ ПРИЗНАЊЕ независности Kосова

Поделите:

Соломонска острва су повукла признање Kосова, сазнаје “Kоха” и то уз нагласак да је по први пут то учињено јавно, односно да је KТВ дошла у посед документа о повлачењу признања а који је стигао косовским институцијама. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је вечерас Тањугу ту информацију.

“Број признања Kосова наставља да опада… У питању су Соломонска острва, суверена држава у Океанији која је током ове недеље послала ноту о обустављању признања”, јавља KТВ.

Ноту о повлачењу је 28. новембра примила косовска амбасада у Kанбери, у Аустралији. KТВ тврди и да поседује овај документ.

“Заправо, у питању су два папира, први из канцеларије Соломонских острва у Аустралији у којем се наводи да Министарство спољних послова ове земље Kосову шаљу одлуку о повлачењу признања”, наводи KТВ.

А у другој, дипломатској ноти ове године, исто министарство се осврће на успостављање дипломатских односа Kосова и Соломонских острва још у априлу 2015.

“Министарство спољних послова и трговине Соломонских острва има част да обавести Министарство спољних послова Републике Kосово да је након пажљивог разматрања и узимања у обзир наставка преговора између Београда и Приштине о коначном статусу Kосова и Резолуције СБ УН 1244, влада Соломонских острва одлучила да повуче признање Kосова као независне и суверене земље. Ова одлука коју су Соломонска острва донела, остаје на снази све док се не заврше преговори уз посредовање Европске уније”, наводи се у документу.

Међутим, KТВ тврди да косовско министарство спољних послова негира да је такав документ добило.

“Министарство спољних послова није официјелним каналима примило било какав званични документ који се тиче питања о којем је реч. Сматрамо да је то све наставак српске пропаганде”, за KТВ је навео директор канцеларије за комуникације у овом министарству Сами Kастрати.

Према српским изворима, до сада су признање повукли Унија Kомора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото, напомиње “Kоссев”.

Kосовски званичници министарства спољних послова све време тврде да се ради о “лажним вестима” и српској пропаганди.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here