Соња Бисерко: Ана Брнабић нема избора, осим да прати инструкције Вучића

Поделите:

Да је Русија извршила притисак на Александра Вучића, председника Србије, који је стварни мандатар нове Владе Србије, упркос чињеници да више није премијер, мишљења је Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији. Она је за наш лист рекла да је састав Владе одраз реалне међународне позиције Србије, односно притиска од стране Русије.

– Именовање Александра Вулина на место министра одбране више него очито говори о томе с обзиром на његове ставове о НАТО, Европској унији и генерално Западу – истиче Бисерко за наш лист.

Она подсећа на познатост чињенице да Србија има веома интензивне односе са НАТО, па поставља питање о томе како ће се та сарадња даље развијати.

– Неће бити потребно да дуго времена прође па да се стварно сагледа права оријентација нове владе. Битно је да Европска унија озбиљно узме у разматрање како ће се даље односити према Западном Балкану и земљама региона – напомиње саговорница Данаса.

Она то истиче, имајући у виду, како каже, реални регионални контекст, односно утицај других актера споља, али и, напомиње Бисерко, мали потенцијал за суштинске реформе.

– Уколико ЕУ жели да стави Балкан под свој кишобран, неопходно је да искорачи и своју стратегију прилагоди стварним потребама региона. Уколико регион остане подељен на разне интересне сфере, не само да ће се наставити регресибилни трендови, већ ће бити суочена са озбиљним безбедносним изазовима – сматра председница Хелсиншког одбора за људска права.

На питање шта значи именовање Ане Брнабић на чело Владе Србије, Бисерко каже да је Вучић њеним избором послао поруку Западу.

– Судећи према њиховим реакцијама, они су је тако и примили. Међутим, без јасне политике тај маневар нема тежину. Мени је важније шта ће ЕУ сада да ради. Уопште није важно ко је на власти у Србији – каже Бисерко.

Саговорница Данаса упозорава да „без резова које нико нема храбрости да уради, Србија ће остати у рупи“.

– Премијерка Србије Ана Брнабић очито нема мандат да јасно дефинише спољнополитички курс Србије, а на линији декларативне ЕУ оријентације. Она нема велики избор избор, осим да прати инструкције Вучића, чији се маневарски простор за седење на две столице (Русија и ЕУ) сужава – закључује Соња Бисерко за Данас.

(Данас)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here